måndag, december 03, 2007

Amer Aslam ny lärare på DP-kursen

Efter många år med mig som kursansvarig DP-lärare vill jag hälsa Amer Aslam välkommen, som nu tar över kursen

Amer som bl a gått en tvärvetenskaplig utbildning på Stockholms Universitet där han också skrev en intressant C-uppsats om typografi, började sin grafiska bana just på den här DP-kursen.



–Stämmer, det var under hösten 2000 som jag gick DP-kursen, innan den fanns på distans, säger Amer, som också betonar att den blev en kick framåt på det grafiska spåret.

–Det var då jag insåg att grafisk form och speciellt typografi är mitt stora intresse och det jag vill ägna mig åt. Och tidigare i livet, under högstadiet, hade jag faktiskt bild som favoritämne.

Amer driver egen verksamhet inom grafisk design och har en del praktisk verksamhet med sig i bagaget till kursen

Välkommen till DP-kursen Amer, du har ett roligt jobb framför dig, och stimulerande kontakter med duktiga elever.

tisdag, november 13, 2007

DTP-kursen startar i januari 2008!

Vi har beslutat att Desktop Publishing-kursen ska återupptas under våren. Den blir i stort sett med samma upplägg som tidigare. Alltså typografi, färglära och kommunikativ grafisk form, förutom grundliga genomgångar av InDesign, Photoshop och Illustrator

Kursen bygger på att genomföra 10-15 olika uppgifter. Det kan vara att göra ett bokomslag till en deckare eller reseguide, styla en ny tidskrift som ännu inte finns, ta fram logotyper eller att layouta ett par tidningsuppslag. Kursen har varit mycket populär och hittills har ca 600 personer gått den.

Jag kommer inte själv att leda kursen i vår, det blir istället en annan mycket kompetent lärare. Inom kort kommer en presentation av honom här på bloggen.

Antalet platser till vårens kurs är ungefär hälften mot det vanliga, 15 platser finns. Antagningen sker succesivt, så det är först till kvarn som gäller. Logga in på MKFC för att ansöka.

söndag, november 04, 2007

Ingrid Jonsson visar oljemålningar

En av Ingrid Jonssons målningar på pågående utställning (Galleri ID:I) har titeln Universum, och visar en bild som associerar till kosmos med planeter och stjärnor. Med lite fantasi, för målningen vill inte vara en fotografisk avbildning. Och bakgrundsfärgen är mer brunsvart än blåsvart, så djupkänslan finns inte alls med

Ingrid Jonsson , aktuell med sin separatuställning på ID:I GALLERI, Tjärhovsgatan 19, Stockholm

–Vilka abstrakta tankar man än bär på och som är viktiga är det ändå materialet, färgen och duken och hantverket man till sist landar i, säger Ingrid. En målad duk är varken mer eller mindre än en målad duk och kan aldrig bli detsamma som det ting som den kanske avbildar.

Varje streck bär på betydelse: Perfektion och hantverkskicklighet

Ingrids målningar är subtilt uppbyggda i många lager. Exakthet, perfektion är kännetecknande. Bilderna känns i bokstavlig mening klara, fullkomnade. Ingrid berättar att hon ofta arbetar med motiv där händelser, skeenden finns delvis utanför tavlan. Så är det inte här, men bilderna tycks ändå vilja berätta om något utan att direkt avbilda detta något. Och jag får en känsla av uppriktighet i att inte försöka avbilda fenomen som inte låter sig avbildas, att inte jobba med illusionsmakeri.

Ingrid gick bl a DTP-kursen på MKFC för många år sedan och jag frågar om det digitala bildarbetet:

–Jag gör en del digitala bilder, och har faktiskt kvar en av bilderna från kursen. Jag vill jobba mer så, även utveckla fotograferandet. Jag har en hel del skisser med skuggor och ljusfläckar på gång just nu.

Är konstnärer som målar bilder för hand ett utdöende släkte?

–Nej, svarar Ingrid, vi syns inte så mycket, men det är många som håller på.

Vi pratar lite om original och autencitet som hör den handmålade bilden till, och det mer flyktiga i fotografier utskrivna på papper. Pappersmaterialen förbättras och blir mer intressanta, och man kan tänka sig utskrifter på andra material, t ex på glas.

Spänningen mellan digitalt burna budskap och de som skapas på fysiska material kännetecknar vår tid. Jag tror att samtidigt som alltmer av även konstnärliga uttryck digitaliseras, kommer intresset för materialburna konstverk att öka, en dubbelprocess. Särskilt när konstverken håller Ingrids kvalitet, både som välgjort hantverk och fullödiga, subtila uttryck som inte ger svar men som förmår väcka frågor. Och en ödmjukhet inför varandets komplexitet.
Klart sevärt!

söndag, oktober 07, 2007

Utsatta barn på bild

Två utställningar med porträtt av barn visar på olika förhållningssätt i bildgestaltningen, en hårt regisserande och en dokumenterade. Hellen van Meene ställer ut på Fotografins Hus och Anna Papoulias på Medelhavsmuseet, bägge i Stockholm


Otympliga, felsittande kläder, ofta bortvända blickar och inåtvända ansikten i Hellen van Meenes barnporträtt

Hellen van Meenes bilder är porträtt av barn, nästan enbart flickor och unga kvinnor. De flesta ser på något vis oformliga ut. Kläderna är för stora, sitter fel och är ovanliga, lite udda och konstiga. Ansiktena är allvarliga och blickarna på de flesta av bilderna vända åt sidan. Bara några få ger ögonkontakt. De bortvända blickarna gör att man lätt ser barnen objektifierade och inte som subjekt. Man får ingen relation. Jag får en lite obehaglig känsla av manipulation. Att fotografen styrt ut barnen och regisserat så hårt för sina konstnärliga syftens skull. Obehaglig därför att det handlar om barn och att skildringarna blir ganska utlämnade och nakna.

Anna Papoulias har porträtterat barn i Bagdad, 1999 – före kriget

Anna Papoulias bilder av barn i Bagdad är också porträtt. Barnen står uppställa ofta med en husvägg i bakgrunden. Bilderna känns autentiska, dokumentära. Och barnen finns med, det finns ögonkontakt, man möter varje barn med blicken. Bilderna togs några år innan USA:s invasion. Tidsrymden ger en extra dimension – vad har hänt med dessa barn som mist sin barndom, lever de idag? Jag påminns om det självklara, att barnen finns alltid med där kriget finns. I tysthet. Barnens utsatthet blir en en tung och gripande känsla

Utställningarna visar på olika förhållningssätt och säkert olika avsikter. I första fallet hård regi för att gestalta barnets och den unga människans väsen och utsatthet. I det andra en mjukare mer dokumenterande regi, där sammanhanget, kriget, ger den självklara referensen till utsattheten.

torsdag, oktober 04, 2007

Baertling, rum och riktning

Nu på lördag öppnar Moderna Museet i Stockholm en utställning med verk av Olle Baertling. Igår hölls vernissage för MMV (Moderna Museets Vänner) med invigningstal av Lars Nittve, chef på Moderna, och intendent John Peter Nilsson

John Peter beskrev hur Baertlings målningar ofta öppnar upp rymden utanför själva bilden. En mycket bra hängning med stora vita ytor runt tavlorna och djup i lokalen ger målningarna den plats som krävs. Baertling var också mycket intresserad av rymden, kosmos och science fiction.

Baertlings strama, geometriska fält är oftast trianglar med en spetsig vinkel. Triangelbenen vill liksom forsätta utanför ramen. Bilderna får en stark riktningsverkan om vinkeln är spetsig och färgkontrasterna stora. Och så är det ofta.

En målning av Baertling med linjernas fortsättning ut över väggen. Det blir som en uppmaning att öppna upp ögonen, att se lite längre, att iaktta och upptäcka

Alla som gjort layouter där en logotyp med t ex en pil ska finnas med, känner till hur kinkigt det kan vara att hitta rätt placering, och hur hela layouten påverkas av den där pilen. När man väl hittar rätt blir riktningsverkan en styrka – den styr blicken, binder ihop, skapar sammanahang.

Lika lite som det går att hänga en Baertling i en garderob kan man stänga inne en logotyp med stark riktningsverkan. Det måste finnas luft åt det håll som riktningen finns.

Bildernas rätlinjiga fält är målade i jämna färger, ungefär som man fyller färg i vektorgrafik. Men vilka färger! Komplexa, subtila nyanser som man sent ska tröttna på. Som Lars Nittve sa: Baertling fattade att bildkonst är visuell!

Moderna Museet, Skeppsholmen, Stockholm, 6 oktober – 6 januari

fredag, september 07, 2007

Unika böcker visas på Svensk Form

Boken är mycket mer än en informationsbärare. Papper, tryck och bindning påverkar såväl estetik som funktioner. Och naturligtvis avgör typografi och design både graden av läsbarhet och njutning

I en tävling av globalt intresse för grafiska formgivare har Nederländernas 33 bäst formgivna böcker röstats fram. Och då har hänsyn tagits till inte enbart typografi och design, utan även till val av papper, tryck och bindning.

Böckerna visas nu på Svensk Form i Stockholm, dessutom i Amsterdam och på bokmässan i Frankfurt.

Lennart Eng t v, ordförande i Svenska Tecknare, förklarar utställningen invigd och öppnad

Böckerna är utplacerade på ett rektangulärt bord med ståvänlig läshöjd. Man kan känna, bläddra och överhuvudtaget bekanta sig med varje bok i lugn och ro. Konceptet fungerar mycket bra. Böckerna lyfts och kommer i fokus. Den genomtänkta ljussättningen bidrar.


Böckerna visas på ett rektangulärt bord i Hollands färger. Stramt, enkelt, snyggt och funktionellt

Utställningen är ett samarbete mellan Typograficirkeln, Svenska Tecknare, Cap&Design och Svensk Form. Initiativtagare är Eva Grinder som är verksam inom Typograficirkeln – och tidigare känd från den här bloggen.

Ett bra initiativ, tycker man på Svensk Form, och man vill gärna ha mer av liknande samarbeten.

Själv saknar jag sedan länge ett RUM för grafisk form i Stockholm, och då menar jag form både digitalt och materialburet. Kanske kommer vi dit så småningom!

Om du inte har möjlighet att besöka utställningen finns en fiffig nödlösning. Varje dag publiceras ett av omslagen i Cap&Design, logga in och kolla! Du kan inte bläddra och känna, men ändå titta.

Utställningen visas 7 september – 7 oktober på Svensk Form, Skeppsholmen, Stockholm

lördag, augusti 25, 2007

Stephan Lombards logga på STREET

I maj skapade Stephan Lombard – som då gick på DTP-kursen – sin marknadsföring av den stora matmässan på STREET i Stockholm här på bloggen. Just nu, 24-26 augusti är mässan igång, och det är proppfullt med folk.

Älgburgare som ser ut som en älg, en av hundratals godsaker på matmässan. I mitten Stephans affisch med logotypen som använts i olika medier inför mässan

Bor du nära huvudstaden, är hungrig eller vill kolla in kolla in affischen och loggan i olika former, passa på att ta dig till STREET och Tanto!

Se Stephans affisch här

torsdag, augusti 23, 2007

DTP-kursen tar paus



Vår DTP-kurs har rullat på under många år. Den har hela tiden haft många sökanden och varit mycket omtyckt. Helt klart har den fyllt en lucka till vidare studier inom grafisk form, design, illustration mm. Och även varit en språngbräda ut till anställning eller egen verksamhet.

Nu tar vi paus! Kursen ska stylas om, och vi räknar med att att vara igång igen till hösten 2008. Du som är intresserad är välkommen tillbaks då. Kursbloggen kommer att hållas aktuell under tiden, så fortsätt att logga in här.

måndag, juni 11, 2007

Temabilder om RÄTTVISA


Samtidigt som vi under DP-kursen jobbat med olika grafisk uppgifter och produkter, finns ett tema för fri gestaltning. RÄTTVISA är temat.

SE TEMABILDER HÄR!

Lyckad LiA med eget projekt på byrån Motherland

När det planeras för LiAn, de två praktikveckorna, väljer vissa att jobba på en arbetsplats, t ex en reklambyrå. Andra gör ett uppdrag, på frilansmanér.

Eva Signell Portström slog ihop paketen. Hon kontaktade Tre Sandberg AB, och fick jobbet att göra en personligt utformad företagspresentation. Sedan knackade hon på hos reklambyrån Motherland i Karlstad. –Okej, sa Motherland, du får gärna vara här men ordna först ett projekt att jobba med. Och det var ju redan fixat! Läs Evas berättelse här!




Eva Signell Portström gjorde grafiskt profilmaterial åt Tre Sandberg AB, bl a den här fyrsidiga företagspresentationen, på byrån Motherland i Karlstad

–Jag vill föra in läsaren i Inger och Lasse Sandbergs sagovärld – det är tanken med den grafiska form jag valt, berättar Eva.

Och kundens reaktion? Efter att ha sett Evas design så växte jobbet. Det blev även en version på engelska, och det blev visitkort och en samlingsmapp i samma design. Man kan gissa att kunden blev nöjd!

–Nu väntar jag bara på att om några dagar få hålla de nytryckta grejerna i handen, säger Eva... Då känns det att jobbet är helt klart!

tisdag, juni 05, 2007

Kobokoto Lodge blir synligt

I Gambia på Afrikas västkust finns Kobokoto Lodge. Nu finns både hemsida, pappersbroschyr och visitkort. Salla Vartianen gjorde jobbet under praktiktiden på DP-kursen

Salla Vartiainen, självporträttet är gjort i Illustrator



Sexsidig broschyr om Kobokoto Lodge... och visitkort i svartvitt


måndag, juni 04, 2007

Giclée för utskrift av digital konst

En ganska ny teknik att framställa konstbilder som liknar litografier är med hjälp av giclée (franska, uttalas ungefär chicklé). Konstverken, t ex akvarellmålningar, skannas in och skrivs sen ut på t e x akvarellpapper med giclée-skrivaren, ett slags högkvalitativ bläckskrivare. Digitala original kan förstås skrivas ut direkt.

Camilla Steiner
besökte KRELAB i Helsingborg under
praktiktiden – och passade även på att göra en utskrift av en egen bild i poster-storlek

–Jag har gjort ett studiebesök på Krelab, som specialiserat sig på högkvalitativa utskrifter. Tidigare har dom även hanterat film-framkallning för fotografer, fast den delen av verksamheten minskar alltmer med de digitala kamerorna. Många av kunderna är konstnärer och det finns ett antal olika papperstyper att välja på. Jag fick se processen och den mjukvara som styr skanning, bearbetning och utskrift.

–Krelab gör ofta jobb åt Helsingborgs kommun och gjorde utskrifterna till den stora flygfotoutställning som står mitt i stan utanför Dunkers kulturhus och kommer att göra delar av utställningen i samband med Ramlösas 300-års jublieum.

Mitra, gjord i Illustrator av Camilla Steiner efter en bild på Rhona Mitra

–Jag gjorde en liten sak i Illustrator (som vanligt) som är tänkt att ramas in och hänga på väggen (50*70 cm) Den ska skrivas ut på Giclée-papper som är ett papper som nästan är som canvas med struktur, men mera styvt.

Mer om giclée: historiskt, kortfattat, mer ingående

onsdag, maj 30, 2007

Bygglogga måste inte vara en byggsten

Byggföretagens logotyper är ofta några enkla linjer som formar ett hustak eller byggmaterial som ska påminna om betongsten eller liknande. Och det präglar ofta visitkorten. Malin Roca Ahlgren på DTP-kursen har brutit mönstret och tagit fram ett lite annorlunda kort i en stil som nog är mer vanlig bland arkitekter

Malin Roca Ahlgren, malinannika@passagen.se, har som LiA-praktik bl a tagit fram ett visitkort till ett byggföretag i Spanien


–Jag har gjort ett visitkort till en egenföretagare. Det är ett byggföretag, så jag tänkte fotot i bakgrunden på ett av hans byggen skulle passa in. Tycker också det är mer modernt att använda bägge sidorna på kortet.



–Gillar simpel stil, inget krusidull. Två basfärger tycker jag räcker på ett sådant här kort till ett byggföretag. Till en konstnär, designer eller musiker skulle jag gjort ett mer färgfullt kort kanske...

–Jag har jobbat i Photoshop och InDesign. Mest i Photoshop eftersom jag använder det programmet mest. Säkert helt fel eftersom jag borde lära mig mer i InDesign. Men det är som när man redan kan ett språk bättre än ett annat, och vet på fyra sekunder hur man ska uttrycka sig om en sak – då tar man till det språket. Istället för det andra som kanske skulle kräva fyra minuter för att säga samma sak... jaja, du förstår säkert vad jag menar.

måndag, maj 28, 2007

Logotyp, visitkort och intensivkurs på tryckeri

Pia Andersson valde som LiA-uppgift att ta uppdraget från ett företag att omskapa deras logotyp och att sedan designa visitkort. Logotyper är kinkigt, det blev en ganska lång process med olika varianter och justeringar innan allt var klart.

Allt om tryck lär man sig nog lättast genom att vara med på ett tryckeri en tid, fråga och följa med i processen. Så Pia knackade på hos V-TAB, Civiltryckeriet, och skrev sedan sin berättelse i reportageform.


Pia Andersson, www.sminket.se, är också verksam som sminkös



Att ta fram ny logotyp är en lång process. Läs mer... om hur NOMEC-loggan såg dagens ljus!



Ett hyllningsreportage till vänliga människor på tryckeriet! Läs mer...

torsdag, maj 24, 2007

Mässa för mathantverk får ett ansikte

Utanför skiner solen men vi träffas för en fika på restaurangen inomhus. Platsen är STREET på Södermalm i Stockholm. Mötesplatsen för kultur, idéer, marknader, mässor, loppis och andra jippon. Stephan Lombard, DTP-student från Östersund, berättar att STREET skapades av engelsmannen John Higson, som även låg bakom Bondens Egen Marknad, som nu finns lite överallt i Sverige. Det visste jag inte fastän jag bor ett stenkast härifrån. Ännu ett bevis på hur regional kultur alltid berikas och växer genom input utifrån.

Stephan (stephan@crosscultura.se), uppvuxen på Korsika med mellanspel i London, bor numera med familj på Frösön utanför Östersund

– DTP-kursen har varit jättebra, säger Stephan. Under ett par veckor i vintras tog jag med datorn upp på fjället och jobbade därifrån! Och har man småbarn som ska hämtas och lämnas – då är det bra att kunna jobba med kursen på tider man väljer själv.



–Jag har producerat en logo och en affisch till hantverksmässan Smaklust i Stockholm i augusti. Jag jobbade med fria händer, och visste bara att de ville ha fram en festival-känsla, och komma bort lite från traditionella "vackra bilder" som ofta är typiska för mathantverk. De gillade mitt första förslag, och sedan gjorde vi en del småjusteringar tillsammans. Ett krav var att det skulle finnas en koppling mellan affischen och en bok om Sveriges mathantverk som också heter Smaklust. Så jag har använt samma typsnitt som finns på boken till affischen.

Under praktiktiden (Lärande i arbetslivet, ett moment av kursen) fick Stephan uppdraget att skapa en affisch för en matmässa på STREET i augusti. Beställare är Eldrimner, en nationell organisation som stöder lokala mat-tillverkare. Affischen blev mycket uppskattad och nu är ännu ett uppdrag på gång.

– Jag ska bygga en portal som syftar till att väcka intresse för lokalt tillverkad mat hos ungdomar från 15 år och uppåt.

Hmmm... tänker jag, kanske ligger det rätt i tiden, kanske börjar snabbmat och färdigmat stå folk upp i halsen.

– Det finns undersökningar som visar en tydlig trend, unga människor börjar intressera sig för lokal och alternativ mat, säger Stephan.

Portalen/hemsidan/bloggen – formen är på idéstadiet – kommer att marknadsföras här på STREET i augusti.

Boka in 24-26 augusti om du gillar spännande mat från Sveriges alla hörn!

fredag, maj 11, 2007

Med Matisse som inspiration

Nya bildidéer kan födas ur gamla. Pia Andersson på DP-kursen använde en bild av Matisse som förlaga och gjorde tre olika bilder med inspiration från samma målning. Bilderna är gjorda med Illustrator

–Jag utgick från denna bilden. Jag fick verkligen inspiration och gjorde tre varianter



–Först ville jag exprimentera med penslar och färgbibliotek, så det blev en akvarellmålning i pastellfärger. Jag ville behålla färgernamen i annan nyans, och jag ville också ha kvar färgplattorna på ungefär samma ställe så man känner en likhet.



–I den här bilden blev det kryddiga, mustiga färger. Raka linjer och lite mer hård form. Har använt ritstiftet och jobbat med transparens för att få lite liv. Den här bilden tror jag kan framkalla helt olika åsikter, och det är tanken med den. Någon kanske tycker att den är simpel, fantasilös, mörk och tråkig medans någon annan kanske tycker om den enkla, raka formen. Detta är ju det roliga med grafisk form, man tolkar och tycker olika. Det finns inga gränser.



–I den sista bilden använde jag mig av ritstift, penslar, övertoningar och effekter. Jag ville göra en glad tolkning av originalbilden, och så här såg jag den i mitt huvud. Det var roligt att jobba fritt utifrån en bild och se hur man kan förändra och forma.

söndag, maj 06, 2007

Grafiska guldkorn på Svensk Form!

KOLLA! är en årlig tävling som Svenska Tecknare arrangerar för grafiska formgivare, illustratörer och studenter vid designskolor. Och nu visas vinnande och nominerade bidrag på Svensk Form i Stockholm. Mycket spännande på liten yta!

Man visar hela 122 arbeten som alla är nominerade och vinnare i de olika klasserna. Bland annat visas böcker, affischer, redaktionell illustration, föpackningar, CD-omslag, musikvideos och animationer. Eva Grinder (intervjuad i Desktop-bloggen 5 dec 2006) är en av vinnarna, med sitt "Typografiska Rorschach-test".

Absolut sevärt!

Svensk Form, Skeppsholmen, Stockholm. Utställningen pågår 5 maj–10 juni, entré 30 kr. För öppettider kolla Svensk Form

fredag, maj 04, 2007

Glasdesign i CAP&Design?

CAP&Design varierar sina framsidor rejält, men alltid känns tidningen igen. Kanske för den kraftfulla logotypen som alltid är sig i stort sett lik. Så här skriver man om sin nisch: "Grafisk design och teknik för professionella formgivare. Det är CAP&Designs motto. Till området grafisk design räknar vi design i alla möjliga kanaler: både papper och skärm, både film och ljustavlor". Kan man tänka sig att fokusera bredare, även på pryldesign? Skulle man vinna eller förlora på en sådan förändring? Pia Andersson på DTP-kursen har skissat på en ny framsida – med glastema!

Pia låter friska vindar blåsa – här är nya numret!

– Jag valde att göra en ny framsida till tidningen Cap & Design. Jag kollade in tidigare nummer och märkte att omslagen varierar väldigt mycket. Namnet Cap & Design har dock alltid samma typsnitt förutom &-tecknet som de ändrar på varje nummer. Innehållet varierar också om allt från all slags design till teknik m.m.

Nummer 4 av originalet

– Läste på deras forum att läsarna tyckte att innehållet har blivit lite för mycket teknik och de efterlyser mer om design. Därför valde jag att framhäva svensk glaskonst som ligger mig varmt om hjärtat och som är en underbar värld att få inspiration från. Alla som är intresserade av färg och form borde någon gång göra ett besök i ”Glasriket” i Småland. Helt fantastiskt!

– Gjorde en färgplatta med färgstick från bilden. Valde en ganska strikt enkel layout men ville liva upp den med de andra rubrikerna, därför valde jag ett annat teckensnitt där. Kanske blev detta rörigt, men jag låter det vara så här så får jag se vilken konstruktiv kritik det blir. Monterade i InDesign.

torsdag, maj 03, 2007

Damernas mansvärld eller männens egen?

Utan att veta att Damernas Värld MAN nyligen kommit med ett första nummer designade Salla Vartiainen på DTP-kursen samma idé. Snacka om trendkänsla! Och när jag jämför originalet med Sallas design så tycker jag Sallas vinner.



Varför ska mannen agera på Damernas Världs scen? Byt namn till MV, Männens Värld! Varför kopiera typograferingen från Damernas Värld och nästan alla tjej- och damtidningar? Pastellfärger och feta linjära typsnitt finns redan på hundratals omslag för kvinnomagasin. Färginspirationen borde väl hämtas från den manliga världen!


I Sallas variant finns logotypidén kvar och ger en tydlig koppling till DV. I övrigt är det mesta annorlunda. Formatet är mer långsmalt – lite udda bland magasin. Färgerna är tyngre och har mer svärta. Teckensnittet, en serif, skapar status och elegans. En tidning som står på egna ben, och det är väl bara så man kan motivera sin existens.

DV, ring Salla för tips!

tisdag, maj 01, 2007

Visualisera globalt!

Med hjälp av "net communities" kan barn på olika håll i världen kopplas samman i gemensamt lärande – alla hamnar i samma klassrum!

Runtom i världen finns ungefär 80 000 barn i flyktingläger, som i t ex Darfur och Palestina. Vistelsen är lång, ofta många år. Ingen ordnad skolgång finns, utan mest sporadiska och frivilliga insatser.

I förra veckan bjöds MKFC till FN i Genève för att presentera sin verksamhet och syn på vad som kan göras, bland annat för alla dessa barn.


Grafisk form är visualisering och kommunikation – bilder och tecken är globala språk. Möjligheterna att göra något bra är hur stora som helst. Bara fantasin sätter gränser! Agera globalt

fredag, april 27, 2007

Idé till magasin för Illustrator-folket



av Camilla Steiner, DTP-kursen


– Jag ville gärna ha med någon av mina illustrationer på framsidan av mitt nya nummer, så det utgick jag ifrån. Som vanligt så har jag ingen idé när jag börjar utan slösar tid på att leka fram något som ser bra ut och sen kommer idén av sig själv. Angelina-illustrationen (Jolie) gjorde jag för att se om jag kan se och behålla kännetecken på en person när hon “tracear”.

– När det gällde layouten tänkte jag så här. Rubrikerna kretsar kring Angelina och pennan visar en riktning. Den pekar från höger (som om man själv höll i den) och från andra sidan håller streckkoden och informationen ihop alltsammans. Jag har också haft en liten upp-och-nervänd triangel-tanke när jag placerade rubrikerna, men det föll kanske bort lite.


– Teckensnitten är Rubrik “Illustrator” : Rusted Plastic 86 pt. Viktiga saker: Impact 30 pt. Rubriker: Audimat 60pt samt 24pt.

– Det blev en framsida på en tidning som inriktar sig på digital konst, illustrationer, tekniker (för föregående) och internet (relaterat till föregående). Jag vet att det finns iallafall en engelsk-språkig tidning om Illustrator, men jag har aldrig läst den. Jag har inte heller letat om det finns något motsvarande svenskt i tidningshyllan. Jag gjorde en tidning jag själv skulle vilja läsa.

– Den skulle kunna innehålla intervjuer med konstnärer och bilder de gjort, steg för steg hur de gick tillväga, tips på hemsidor och bloggar, tekniska nyheter (CS3), inspiration, gå djupt in i svåra ämnen (som nätövertoning) med coola exempel (som de i Wow!-boken), och jämförelser av hård- och mjukvara. Adobe vill säkert vara med och sponsra/ha annonser och tester.

torsdag, april 26, 2007

Nytt rum i NYTT ROM och nya SKÖNA HEM

Ibland ser man konststudenter sitta på museet och kopiera den kända målningen. Ett bra sätt att lära sig teknik och manér. Samma sak gäller för grafisk form, man lär sig, tar till sig designen genom att göra en likadan. A-uppgiften "Nytt nummer" på DP-kursen går ut på just detta. Och visst kan det då vara frestande att skämta lite med förlagan...


Stephan Lombards version av norska inredningsmagasinet NYTT ROM, originalet ligger nederst




Dan Raskler har gjort ett nytt nummer av svenska SKÖNA HEM

måndag, april 23, 2007

Handkolorering av gammalt porträttfoto

En gammal och sliten bild som ska handkoloreras blir ofta bäst om repor och fläckar får finnas kvar. En gammal kolorering bleks ut lite ojämnt – vissa färger tål tidens tand bättre än andra. Dan Raskler på DTP-kursen har strävat efter att lyfta fram de estetiska värdena i en gammal porträttbild


En gammal bild med repor och andra småskador. Dan har valt att behålla skadorna och göra koloreringen fläckvis med penseln för att ge intryck av urblekta färger (klicka bilden för större format). Mattias Karlsson på Moderskeppet.se har en intressant övning i kolorering

–Jag hittade porträttet på nätet, kvinnan i bilden heter/hette Jenny Högbom. Inledningsvis gick jag hårt fram, kolorerade med glädje och skapade resultat som ruinerade allt det vackra med bilden.

–Men efter omtanke blev jag mer försiktig, koncentrerade mig mer på originalet och försökte lyfta fram ljuset, kanske lite för mycket på vissa ställen, men med respekt för bilden. Som exempel finns det fyra olika färger jag har använt i och runt ögonen; blått, rött, svart och brunt i olika valörer.

–I ansiktet och munnen har jag använt olika valörer av rött, inget annat. Frisyren grundas på brunt med inslag av rött och gult.

–Bakgrunden ser smått hafsig ut men det finns en tanke med det, en känsla av att det mesta har bleknat bort utom några färgklickar. Inte riktigt lyckat dock.

–Lassoverktygen lyckades jag inte med så jag använde penseln i olika storlekar samt anpassade ex. opaciteten efter olika delar på bilden.

–Skadorna på bilden lät jag bli, jag tycker de passar bra i sitt sammanhang.

torsdag, april 19, 2007

Två nya magasinidéer

Här kommer två andra idéer till nya magasin för svensk marknad, Hjulaftonskuriren av Camilla Gebart och The Simpsons av Cathrine Berglund på DTP-kursen

Tidningen har ett originellt format, helt kvadratisk. Läsarnas egna berättelser ger en opretentiös närhet och en speciell profil

–Egna idéer är roliga. Tyckte att mitt reportage från tidigare behövde en framsida så givetvis gjorde jag framsidan till Hjulaftonskuriren. Tidningens namn står med typsnittet Harlow Solid Italic i svartvitt.

–Bakgrunden i "loggan" består av två svarta och två vita rutor. I de vita rutorna valde jag att placera två tecknade Impala som jag hittade på internet. Placerat en stor Opel Kapitän som bakgrund och en vit Impala i högra hörnet. Längst ner är det tre bilar där läsarna själva har blivit intervjuade och berättar sin egna historia.

–Har tänkt mig att det är en tidning för alla som älskar bilar. Framförallt Amerikanare och äldre bilmodeller. Raggarkultur och Rockabilly.


Simpsons i serietidningsform finns redan, fast då på engelska som Simpsons Comics. Kanske dags för en svensk version?

–Jag ville göra något som jag inte har sett i tidningshyllorna och jag har aldrig sett en Simpsonstidning.

–Jag trodde inte att den fanns, men efter att ha googlat runt såg jag att den visst fanns så jag antar att det bara
är i USA.

–The Simpsons är en världskänd serie och riktar sig till folk i alla åldrar.
Därför ville jag göra ett omslag med the Simpsons, den skulle sälja eftersom dom är så omtyckta och världskända.

–Fonten hittade jag på Dafont.com som numera har blivit en favoritsida, det finns många bra fonter som är helt gratis!

–Sedan valde jag bara en bild som är fartfylld och typisk the Simpsons. De vita strecken på framsidan ska på något sett förtydliga att det är en serietidning.

torsdag, april 12, 2007

Nya magasin, tre idéer

Nya tidskrifter ploppar ständigt upp, vissa blir kortvariga medan andra lyckas etablera sig. En uppgift i DTP-kursen är att designa en idé till nytt magasin och att göra en färdig framsida. Många starka idéer har visualiserats, och de tre första visas här – fler kommer!


ORIGINAL med en stram och ren design av Tove Martens

– Framsidan till ett helt nytt magasin är riktat till de flesta. Det är väl ett kulturmagasin; design, mode, musik. Jag har hållt det väldigt "rent" för det kändes fräschare så i det här fallet.


KONSTANT av Salla Vartianen profileras mot politisk konst. Gulfiltret mot det svarta, bilden, beskärningen och stjärnan ger attityd

– Jag gjorde en icke pretentiös konst tidning som jag gärna skulle läsa själv :D



NEO, designad av Stephan Lombard, med ett brett allmänbildande innehåll för en bred läsekrets

– NEO, The New Eclectic Observer, skulle vara för den moderna jämställda människan som är lagom intresserad av kultur, konst, musik, mat, sport, politik osv. Idén är att det skulle behövas en tidning som inte är specialiserad i en bransch utan erbjuder en uppdatering i alla områden. Bilden på omslaget är från en strand i Barcelona och är bearbetad i Photoshop.
(Precis efter jag blev färdig med uppgiften såg jag i Cap & Design att det redan finns en tidning som heter NEO. Men den verkar inte alls ha samma koncept så jag tyckte inte att jag behövde byta namn.)