fredag, september 07, 2007

Unika böcker visas på Svensk Form

Boken är mycket mer än en informationsbärare. Papper, tryck och bindning påverkar såväl estetik som funktioner. Och naturligtvis avgör typografi och design både graden av läsbarhet och njutning

I en tävling av globalt intresse för grafiska formgivare har Nederländernas 33 bäst formgivna böcker röstats fram. Och då har hänsyn tagits till inte enbart typografi och design, utan även till val av papper, tryck och bindning.

Böckerna visas nu på Svensk Form i Stockholm, dessutom i Amsterdam och på bokmässan i Frankfurt.

Lennart Eng t v, ordförande i Svenska Tecknare, förklarar utställningen invigd och öppnad

Böckerna är utplacerade på ett rektangulärt bord med ståvänlig läshöjd. Man kan känna, bläddra och överhuvudtaget bekanta sig med varje bok i lugn och ro. Konceptet fungerar mycket bra. Böckerna lyfts och kommer i fokus. Den genomtänkta ljussättningen bidrar.


Böckerna visas på ett rektangulärt bord i Hollands färger. Stramt, enkelt, snyggt och funktionellt

Utställningen är ett samarbete mellan Typograficirkeln, Svenska Tecknare, Cap&Design och Svensk Form. Initiativtagare är Eva Grinder som är verksam inom Typograficirkeln – och tidigare känd från den här bloggen.

Ett bra initiativ, tycker man på Svensk Form, och man vill gärna ha mer av liknande samarbeten.

Själv saknar jag sedan länge ett RUM för grafisk form i Stockholm, och då menar jag form både digitalt och materialburet. Kanske kommer vi dit så småningom!

Om du inte har möjlighet att besöka utställningen finns en fiffig nödlösning. Varje dag publiceras ett av omslagen i Cap&Design, logga in och kolla! Du kan inte bläddra och känna, men ändå titta.

Utställningen visas 7 september – 7 oktober på Svensk Form, Skeppsholmen, Stockholm

Inga kommentarer: