söndag, november 04, 2007

Ingrid Jonsson visar oljemålningar

En av Ingrid Jonssons målningar på pågående utställning (Galleri ID:I) har titeln Universum, och visar en bild som associerar till kosmos med planeter och stjärnor. Med lite fantasi, för målningen vill inte vara en fotografisk avbildning. Och bakgrundsfärgen är mer brunsvart än blåsvart, så djupkänslan finns inte alls med

Ingrid Jonsson , aktuell med sin separatuställning på ID:I GALLERI, Tjärhovsgatan 19, Stockholm

–Vilka abstrakta tankar man än bär på och som är viktiga är det ändå materialet, färgen och duken och hantverket man till sist landar i, säger Ingrid. En målad duk är varken mer eller mindre än en målad duk och kan aldrig bli detsamma som det ting som den kanske avbildar.

Varje streck bär på betydelse: Perfektion och hantverkskicklighet

Ingrids målningar är subtilt uppbyggda i många lager. Exakthet, perfektion är kännetecknande. Bilderna känns i bokstavlig mening klara, fullkomnade. Ingrid berättar att hon ofta arbetar med motiv där händelser, skeenden finns delvis utanför tavlan. Så är det inte här, men bilderna tycks ändå vilja berätta om något utan att direkt avbilda detta något. Och jag får en känsla av uppriktighet i att inte försöka avbilda fenomen som inte låter sig avbildas, att inte jobba med illusionsmakeri.

Ingrid gick bl a DTP-kursen på MKFC för många år sedan och jag frågar om det digitala bildarbetet:

–Jag gör en del digitala bilder, och har faktiskt kvar en av bilderna från kursen. Jag vill jobba mer så, även utveckla fotograferandet. Jag har en hel del skisser med skuggor och ljusfläckar på gång just nu.

Är konstnärer som målar bilder för hand ett utdöende släkte?

–Nej, svarar Ingrid, vi syns inte så mycket, men det är många som håller på.

Vi pratar lite om original och autencitet som hör den handmålade bilden till, och det mer flyktiga i fotografier utskrivna på papper. Pappersmaterialen förbättras och blir mer intressanta, och man kan tänka sig utskrifter på andra material, t ex på glas.

Spänningen mellan digitalt burna budskap och de som skapas på fysiska material kännetecknar vår tid. Jag tror att samtidigt som alltmer av även konstnärliga uttryck digitaliseras, kommer intresset för materialburna konstverk att öka, en dubbelprocess. Särskilt när konstverken håller Ingrids kvalitet, både som välgjort hantverk och fullödiga, subtila uttryck som inte ger svar men som förmår väcka frågor. Och en ödmjukhet inför varandets komplexitet.
Klart sevärt!

Inga kommentarer: