tisdag, december 05, 2006

"Får en tapet se ut hur som helst?"

-Katten hade sprungit bort och vi gick ute och letade. Vi kom förbi en damm med näckrosor och då fick jag idén till tapetmönstret. Ungefär så berättar Eva Grinder som just vunnit en tapetmönstertävling med sin näckrostapet UNO. Att gå och röra sig är bra för idéflödet!

Eva Grinder vann förstapris med sin tapetdesign UNO, nu på Kulturhuset i Stockholm

Tävlingen som anordnats av 70-årsfirande Familjebostäder och Eco-Boråstapeter, var öppen för studerande på Konstfack och Beckmans Designhögskola. Så många som 120 bidrag droppade in och juryn, där även en representant för Svensk Form ingick, fick ett tufft jobb.

UNO i två färgställningar

”Får en tapet se ut hur som helst?”, som var namnet på tävlingen, uppmanade också till kreativa och okonventionella tapetmönster. På Kulturhuset i Stockholm visas just nu ett urval tapeter, däribland Evas vinnande bidrag.

Eva som nu ska göra examensarbete till sin magisterutbildning på Konstfack har en gedigen bakgrund:

–Först gick jag Basis, en konstskola på Folkungagatan, sedan London College of Printing, som nu heter London College of Communication, en kandidatutbildning på tre år. Utbildningen i London hade ett socialt perspektiv, man fick lära sig tänka kommunikativt, att produkterna ska fungera.

Sedan blev det designjobb i totalt fem år, dels i London och sedan i Holland. Suget efter mer utbildning kom tillbaks, och Konstfack är en fjäder i hatten:

– London College of Printing betyder mindre på den svenska scenen än Konstfack och Beckmans, säger Eva. Samtidigt har magisterutbildningen gett otroligt mycket. Den är mer ego och konstnärlig. Om Londonskolan var viktig och nyttig så är Konstfack rolig och personligt utvecklande.

Vad händer sen, efter Konstfack, undrar jag?

–Jag kommer nog att frilansa, kanske runt bokstavskonst. Jag och tre personer till har faktiskt startat upp en studiecirkel om teckensnittsskapande. Ett lite okänt område utom för de stora, kända namnen. Och det finns egentligen ingen utbildning i Sverige. Nu planerar vi bl a öppna föreläsningar i ämnet på Kulturhuset!

Åter till tapeten. Färgställningen är mörka, dova toner utom näckrosblommornas gulvita blad. Fastän den är stormönstrad kan man gå nära och fortfarande njuta. Den trollar bort väggen, skapar ett mystiskt djup och ger en närmast textil känsla.

–Den är framförallt tänkt för sovrum och badrum, säger Eva. Som också slår ett slag för InDesign:

Det är det program jag använder mest, även till tapeten. Transparensfunktionen är fantastisk, menar hon, den ger möjlighet till väldigt subtila färgställningar.

Ett annat program som Eva använder mycket är FontLab, som är mycket exakt när man jobbar med att skapa och justera bokstäver.

Kolla in typograficirkeln.se, ett nytt ungt diskussionsforum runt typografi. Man ordnar bl a föreläsningar och debattkvällar

Inga kommentarer: