måndag, juni 04, 2007

Giclée för utskrift av digital konst

En ganska ny teknik att framställa konstbilder som liknar litografier är med hjälp av giclée (franska, uttalas ungefär chicklé). Konstverken, t ex akvarellmålningar, skannas in och skrivs sen ut på t e x akvarellpapper med giclée-skrivaren, ett slags högkvalitativ bläckskrivare. Digitala original kan förstås skrivas ut direkt.

Camilla Steiner
besökte KRELAB i Helsingborg under
praktiktiden – och passade även på att göra en utskrift av en egen bild i poster-storlek

–Jag har gjort ett studiebesök på Krelab, som specialiserat sig på högkvalitativa utskrifter. Tidigare har dom även hanterat film-framkallning för fotografer, fast den delen av verksamheten minskar alltmer med de digitala kamerorna. Många av kunderna är konstnärer och det finns ett antal olika papperstyper att välja på. Jag fick se processen och den mjukvara som styr skanning, bearbetning och utskrift.

–Krelab gör ofta jobb åt Helsingborgs kommun och gjorde utskrifterna till den stora flygfotoutställning som står mitt i stan utanför Dunkers kulturhus och kommer att göra delar av utställningen i samband med Ramlösas 300-års jublieum.

Mitra, gjord i Illustrator av Camilla Steiner efter en bild på Rhona Mitra

–Jag gjorde en liten sak i Illustrator (som vanligt) som är tänkt att ramas in och hänga på väggen (50*70 cm) Den ska skrivas ut på Giclée-papper som är ett papper som nästan är som canvas med struktur, men mera styvt.

Mer om giclée: historiskt, kortfattat, mer ingående

Inga kommentarer: