lördag, september 23, 2006

Polaroid-bilder på Moderna Museet

Polaroid, känns det bekant? Före digitalkamerans tid var polaroid-bilder en vanlig företeelse, för att sedan allt mer försvinna i glömska. Nu visar Jens Assur ett urval bilder på Moderna Museet i Stockholm, och utställningen heter This is My Time.

Vad är det för speciellt med polaroid-bilder? Bilden man tar framkallas direkt i kameran och matas ut på ett papper. Det finns bara ett enda original. Och i en viss bestämd storlek, en kvadrat på cirka 10 cm. Allt bildarbete sker i fotograferingsögonblicket.

Kamerorna användes kanske mest för minnesbilder från resan eller festen. Och ibland för att dokumentera något man snabbt ville kunna visa någon annan.


Jens Assur på Moderna Museet, använder fortfarande analoga kameror i sina stora reportage. Jobbade tidigare många år på Expressen och har gjort ett trettiotal reportageresor i Afrika, bland annat i Sudan, Somalia och Sydafrika. Just nu arbetar han med film, både en kortfilm och en långfilm är på gång.

Bilderna i utställningen är övervägande festbilder med kramar och ölflaskor. Till synes improviserade fast ändå med genomtänkta, kreativa beskärningar och snedhållen kamera.

Inte märkvärdiga som bilder. Men för den som upplevde den stora polaroid-eran ger de inglasade korten en närmast nostalgisk känsla. Och för minnesbilder, dokumenterandet av ens egen tid, behövs varken vass skärpa eller exakt ljussättning. Minnen bärs av känslor, inte teknik.

Utställningen på Moderna Muséet pågår fram till 8 oktober

Inga kommentarer: