onsdag, mars 07, 2007

Hammarby ArtPort och tankar runt en utställning

Hammarby ArtPort visas just nu en utställning av tämligen små bilder, foton och lite video. Bilderna visas i fem modeller av rum, cirka två meter långa. Modellerna är skalenliga och originalet är från det gamla Danviks Hospital inte så långt därifrån. Dessa k-märkta hus står tomma och det verkar som att ägaren NCC bara väntar på att de inte ska gå att rädda, så man får bygga nytt.

Jean Ploteau i konstnärsgruppen Candyland och ansvarig för utställningen ANNEX HOSPITALIS

Jean Ploteau är ansvarig curator för utställningen. Ena sekunden verkar han drömma om att han och konstnärsgruppen Candyland ska få ta över det gamla sjukhuset, och i nästa ögonblick låter det tvärtom:

– Jag skulle verkligen inte vilja ansvara över ett sånt stort ställe. Det fungerar så bra med modeller av rum. Konstformatet blir litet. Det kostar skjortan att ta fram foton i 2X2 meter, men bilder på 20 centimeter har de flesta råd med.

– Modellerna är lätta att montera ner och sätta upp på ett nytt ställe. Och de får plats i ett ganska litet rum.

Hassan Musas träsnitt skildrar utanförskapet, vi och dom. Han menar att som färgad konstnär förväntas man ge en exotisk touch men sällan skapa seriös konst

Andrea Hvistendahl har gjort små mänskliga figurer som ska gestalta mediernas rapporter om krig och lidande. Vissa av dockorna är täckta med tidningsurklipp

Det finns en tredje aspekt: konstnärerna på utställningen är spridda i Chile, England och Frankrike. Hjälp med utformningen har Jean haft av en arkitekt i Buenos Aires. Internet, skype, chattar och mail gör att evenemang kan planeras, bilder och filmsnuttar cirkulera och små paket med konst kan sedan lätt skickas till rätt plats. Nätverken organiserar, rummen kan vara tillfälliga.

Vi hann också prata lite om skisser kontra den färdiga formen:
– Om man betraktar sina uttalanden bara som skisser, så kan dialogen fortsätta, säger Jean.

Jag tänker vidare. Idé och form går inte alltid i samma takt. Idén ska gestaltas så att den kan kommuniceras till andra. Men ju mer den konkretiseras med tydliga former och färger, desto mer färdig blir den. Det slutgiltiga och perfekta har snoppat av alla olika andra möjligheter och allt är bara färdigt och klart.

Någonstans blir det ointressant, tråkigt, åtminstone för kreatören själv. Visst är det samma sak inom grafisk form! Det är bra att fokusera på idén och hålla alla dörrar öppna så länge som möjligt.

Och själva utställningen? Jo, den rekommenderas. Sista dag är söndag 11 mars.

HAP, Hammarby Fabriksväg 43, 6 tr, 120 33 Stockholm
Huvudentré VIRKESVÄGEN 26 (gul/orange lastkaj eller dörren bredvid)
Telefon: 0708 475743 / 0735 784542

Inga kommentarer: