tisdag, februari 20, 2007

Geten har fått sällskap

Robert Rauschenberg, det sena 1900-talets kanske viktigaste konstnär, ställer nu ut sina s k COMBINES på Moderna Museet i Stockholm. Innan dess har utställningen visats i New York, Los Angeles och Paris. Den berömda geten med ett bildäck runt magen heter egentligen MONOGRAM, och är ett centralt verk i konstnärens produktion. Och det är tack vare att MONOGRAM ägs av Moderna Museet som Stockholm blev en av de fyra städer som får tillfälle att visa COMBINES, berättar intendent Anna Tellgren, som ansvarar för installationen av utställningen

Anna Tellgren, intendent på MM, har lett arbetet med installationen av COMBINES

Med ‘combines’ menar Rauschenberg verk som varken är målningar eller skulpturer, utan sammansatta av vardagliga material som textila bitar, en hatt, tomma plåtburkar, plankbitar mm, som han sedan delvis målat på. Vissa hänger på väggen som tavlor medan andra är fristående objekt. Flera uppstoppade djur förekommer, bl a en tupp och en höna. Så geten har fått sällskap.

– Det var spännande att se Monogram i en annan kontext, bland flera liknande verk, säger Anna Tellgren. Normalt avviker verket ganska mycket från allt annat på muséet, men nu ser man det i ett annat ljus.

Av de 162 combines Rauschenberg skapat visas 46 på den aktuella utställningen.

– Han är en av de absolut mest inflytelserika av nu levande konstnärer, och har haft stor betydelse för riktningar som nydadaism, popkonst (Andy Warhol, Roy Lichtenstein m fl), assemblage, fluxus och performancekonst, säger Anna Tellgren.

Direkt koppling till grafisk form finns också. Förutom att Rauschenberg under unga år drygade ut inkomsterna med bl a design av skyltfönster, är det han som formgett Moderna Museets logotyp.

Utställningen pågår till 6 maj

Inga kommentarer: