tisdag, augusti 01, 2006

Prohibido!

Sommarkort 4

Madrid. Här och var i en park finns gångar att gå på genom gräsmattorna som man inte ska gå på. Så finns det ett ställe med en upptrampad gång, som inte är anlagd, men som genar.

Någon har börjat gå och flera har hängt på, just för att det är mycket bättre och smartare att gå just här.

Det finns platser som är gjorda att användas, som nästan ropar till en, kom hit och gör något smart! Ägaren till ett par igensatta dörrar förstår att det här är en plats som gjord för affischer – en perfekt inramning! Och sätter upp en förbudsskylt, FÖRBJUDET ATT SÄTTA UPP AFFISCHER!


"Prohibido fijar carteles" betyder INTE "Affischera gärna här"

På samma sätt som skylten BETRÄD EJ GRÄSMATTAN stimulerar folk till att gå just där, tänder förbudsskylten om affisch-förbudet en liten lampa: Aha, en perfekt plats!

Är det kanske så att allt nyskapande kräver att man skippar vissa gällande regler och normer? Eftersom allt nytt kräver ett nytt sätt att tänka. Och eftersom regelverk uttrycker en färdig, allmänt känd och kanske förlegad tankemodell.

Jag menar i andra sammanhang än att bara klistra affischer på "fel" ställen – inom vetenskap, konst, utbildning... Gränsöverskridarna hjälper oss att se nya möjligheter, perspektiven vidgas.

Inga kommentarer: