måndag, augusti 07, 2006

Bra om de vanligaste teckensnitten

Ett urval av de vanligaste teckensnitten med mycket bra presentationer från www.a4.se

Teckensnitt finns i tusentals, både riktigt gamla och helt färska. Valet av teckensnitt till en viss publikation kräver eftertanke. Skillnaderna kan tyckas vara små, men karaktären på det teckensnitt man valt påverkar intrycket otroligt mycket – ofta omedvetet.

Läsbarheten är viktig att ta hänsyn till – ska man läsa en lång artikel är det viktigt att man inte tröttnar halvvägs för att den känns jobbig att läsa.

En annan aspekt är den estetiska – ser layouten tilltalande ut, får man lust att stanna upp och börja läsa?

Båda dessa superviktiga saker styr man bland genom att välja rätt teckensnitt. Och hur ska man då välja när det finns hur många som helst att välja bland?

Bläddra och läs i tidningar, magasin, reklam och infofoldrar, så märker du vad som fungerar och vad som inte är så bra!

En lättillgänglig liten skrift som utgivarna, A4, något storvulet kallar bok, kan också vara en bra ingång. I TIO TYPSNITT FÖR TIDNINGAR presenteras de vanligast teckensnitten i svenska tidskrifter och tidningar. Och har man dessa tio i sin dator klarar man sig faktiskt ganska långt.

Bor du i Stockholm kan du trippa iväg till KONST-IG i Kulturhuset eller HEDENGRENS vid Stureplan och köpa ditt ex för 59 pix, annars gör du affären via www.a4.se och då kostar den 71 kr, hemskickad och allt.

Inga kommentarer: