onsdag, augusti 30, 2006

Project China – ett tufft förstajobb som medieansvarig


Första grafiska jobbet blev skarpt. Peter Agoston var under sommaren medieansvarig för ett stort event i Kina med olika svenska och kinesiska aktörer. –Jag skötte allt på plats i Kina – skapade planscher och annat grafiskt material för montrarna, marknadsföringen, biljetter med mera. Och sen höll jag i alla kontakter med tryckerierna, berättar Peter.

Hösten 2005 gick Peter kursen Desktop Publishing samtidigt som han gick, och fortfarande går, sin medieutbildning på KTH. Och är engagerad i Project China, som är ett studentsamarbete mellan KTH och Handelshögskolan.

Projektet är ettårigt och organiserar studenter och en mängd olika företag som intresserar sig för den teknologiska och ekonomiska utvecklingen i Kina. Huvudsyftet är att bygga relationer mellan företag och studenter i de bägge länderna.

Och i somras var det alltså dags för resan till Kina och det ganska svettiga jobbet att hålla i medieinsatserna för evenemanget.

– Mycket spännande med de kulturella olikheterna, säger Peter. I Kina kan man knacka på hos tryckeriet kl 12 på natten, man finns alltid där. I Sverige är det kört fem över fem!

Och vad händer nu?

– Nu är jag mitt uppe i att layouta en rapportbok som beskriver hela projektet. Texter från olika författare ska redigeras, text och bild ska layoutas och ges en intressant form som lockar till läsning, säger Peter.

Hur media fungerar och hanteras har Peter tagit del av under sin tid på KTH. Men där handlar det mest om teori.

– Jag saknade det praktiska hantverket, och därför gick jag DTP-kursen. Hade jag inte gått den hade jag nog aldrig vågat ge mig på det här jobbet, avslutar Peter.

Den 25 september hålls ett event på KTH där projektet presenteras och rapportboken finns tillgänglig. Innan dess ska nya banderoller, planscher, program och biljetter fixas – så Peter har bråda dagar...

fredag, augusti 25, 2006

"Dyslektiker och idioter" gör tidskrift med klass



"Gasoline Magazine är en tidskrift som görs av ett gäng idioter. Vi har ingen utbildning för det vi gör och de flesta av oss hade inte ens godkänt betyg i svänska i skolan." Så börjar presentationen på hemsidan. Men att tidskriften Gasoline håller hög klass lyser lång väg. Och nu får man kanske pris av medietidskriften Resumé som bästa tidskrift.

Jag blir förstås nyfiken och ringer till Mattias Hammarstedt, chefredaktör och grundare. Mattias berättar att han tidigare jobbat på tidningen Wheels en tid, på slutet som frilans. När tidningen köptes upp av ett stort förlag tappade han lusten att jobba kvar.

– Med ett stort förlag som ägare blir det alltid en styrning, och man kan inte skriva precis det man vill. Och så blir annonsinkomsterna helt i fokus.

"Till vardags är jag larmoperatör på SOS Alarm. Eftersom jag dirigerar ambulanser, brandbilar och pratar med folk i nöd så inser man att det inte finns tid att tveka. Antingen gör man något, eller så gör man det inte. Därför finns Gasoline Magazine idag."


Inspiration till att starta en egen tidning fick Mattias bl a från en bekant som dragit igång en skateboardtidning med bra resultat. Ny teknik som ständigt gör produktionen billigare gjorde honom också optimistisk.

Gasoline, som släppte sitt första nummer i våras, står helt självständiga. Man sköter allt på egen hand. Men för att komma så långt krävdes ungefär ett års noggrann planering.

Men det här med dyslektiker, hur hänger det ihop?

– En av våra skribenter blev hånad i skolan för han knappt kunde alfabetet. Klart att hans texter måster korrläsas, men han skriver fantastiska artiklar! Och vi har fotografer som kan bara 10 procent av kameran, men som ändå fixar hyfsade bilder.


Nästa Gasoline trycks i 15 000 exemplar, distibutionen går framförallt via Interpress till drygt 1300 försäljningsställen. Tidningen finns i Norge och Danmark, och prenumeranter lite överallt, till och med i Mexiko – kan man inte svenska har man ändå bilderna att frossa i.

Just den grafiska formen är något som sticker ut. Bilderna är ofta tagna med kraftig vidvinkel och ur skruvat perspektiv. Kreativa bildbeskärningar och snygga helheter kännetecknar tidningen. Och layoutaren, som också fanns med från starten? Jo, han är förstås självlärd som alla andra.

Learning-by-doing är inte så dumt – särskilt inte om man har blick för bild, färg och form. Och som alla på Gasoline tycks ha: kunskap och ett brinnande intresse för det man skriver om!

torsdag, augusti 17, 2006

Animerad film på papper

Har du en rolig videosnutt liggande som du sällan tittar på? FlipClips är en kul produkt där man lägger in en sekvens av filmrutor i ett block, och när man bläddrar så får man en upplevelse av animerad film. Upp till 30 sekunders film ska få plats, men då krävs nog en lång bläddertumme...

Boom för nya tidskrifter!


70 nya magasin under årets första sex månader, trenden uppåt fortsätter, alltifrån Big Twin om enbart HD-hojar till Alla älskar schlager

Magasin och tidskrifter blir bara fler och fler. 70 nya tidningar föddes under första halvåret i Sverige. Och det är en fortsättning på en längre trend. Förra året lanserades 154 nya tidskrifter, och räknat från år 2002 är antalet 400 (uppgifterna är hämtade från SvD 17/8)

Alla klarar sig förstås inte av olika skäl. Annonsmarknaden är viktig för magasinens överlevnad, och den kakan måste delas i allt mindre bitar. Och vissa tidningar har antagligen för liten marknad, särskilt när det dyker upp nya konkurrenter och slåss om samma läsare.

Trenden är intressant och siffrorna rolig läsning för oss som gillar layout och grafisk form på papper – det finns en marknad för att testa bra idéer. Och pappersläsarna blir allt fler trots, eller kanske tack vare, utvecklingen med det allt större utbudet via nätet.

söndag, augusti 13, 2006

Desktop Publishing and Graphic Design

is a complete education available on Internet by the e-learning platform Edulink, and arranged by MKFC Stockholms Folkhögskola, Stockholm, Sweden www.mkfc.se

Learn how to work with fonts and text, typography and layouts, illustrations and photos by creating magazine designs, book leaflets, posters and more. In the 21 weeks long course we learn all the basics and a bit more about the Adobe software Creative Suite, comprising InDesign, Photoshop and Illustrator. We start this week and keep on until January 2007.

This blog will show examples of the students' works, ideas and commentaries. Please take part, feel involved and express your own reflections by your comments!

måndag, augusti 07, 2006

Bra om de vanligaste teckensnitten

Ett urval av de vanligaste teckensnitten med mycket bra presentationer från www.a4.se

Teckensnitt finns i tusentals, både riktigt gamla och helt färska. Valet av teckensnitt till en viss publikation kräver eftertanke. Skillnaderna kan tyckas vara små, men karaktären på det teckensnitt man valt påverkar intrycket otroligt mycket – ofta omedvetet.

Läsbarheten är viktig att ta hänsyn till – ska man läsa en lång artikel är det viktigt att man inte tröttnar halvvägs för att den känns jobbig att läsa.

En annan aspekt är den estetiska – ser layouten tilltalande ut, får man lust att stanna upp och börja läsa?

Båda dessa superviktiga saker styr man bland genom att välja rätt teckensnitt. Och hur ska man då välja när det finns hur många som helst att välja bland?

Bläddra och läs i tidningar, magasin, reklam och infofoldrar, så märker du vad som fungerar och vad som inte är så bra!

En lättillgänglig liten skrift som utgivarna, A4, något storvulet kallar bok, kan också vara en bra ingång. I TIO TYPSNITT FÖR TIDNINGAR presenteras de vanligast teckensnitten i svenska tidskrifter och tidningar. Och har man dessa tio i sin dator klarar man sig faktiskt ganska långt.

Bor du i Stockholm kan du trippa iväg till KONST-IG i Kulturhuset eller HEDENGRENS vid Stureplan och köpa ditt ex för 59 pix, annars gör du affären via www.a4.se och då kostar den 71 kr, hemskickad och allt.

söndag, augusti 06, 2006

FOKUS, dressed for success

För att bli insläppt på det fina innestället kan krävas det rätta och kända ansiktet. I andra lägen är klädkoden avgörande. Nyhetsmagasinet FOKUS, som sent i höst kan fira ettårsjubileum, fick en grafisk dress som ska leda rakt in i finsalongen.

Lika som bär och Insläppt på smokingpartyt men förmår man sticka ut med en egen personlighet?

Jag tycker den är snygg, mycket snygg. Och eftersom den är lika snygg som TIME, LE POINT och de andra stora så har FOKUS erövrat det kanske viktigaste varumärkesvärdet – som ett tungt, stabilt och förtroendeingivande nyhetsmagasin.

Nyhetsmagasinen är bland de hårdast grafiskt nischade av alla magasin. Det tycks finnas bara en enda layoutmall, där de givna färgerna är svart och rött.

Det tunna, blankglättade pappret och djuptrycket är motiverat i jättestora upplagor som för de internationella magasinen, och som ett sätt att få ner distributionskostnaderna. Men FOKUS är en lite nätt historia med ett framtida upplagemål på bara 20000 ex.

Pappret, och känslan i handen, spelar för FOKUS en helt annan roll. Det är en del av imagen. Det ska helt enkelt vara så i ett fint och världsvant nyhetsmagasin.

Lika som bär. Det här polska dansbandet ville sniffa på det tidiga sextiotalets rockscen och körde topplåtar som "Mary Lou" och "Only Sixteen". Hur det gick vet jag inte.

På den fina scenen där alla ser likadana ut går det att uppträda med stor framgång i jeans och T-shirt. Om det också finns en stark personlighet, en vilja och ett uttryck. Och då kan succén bli hur stor som helst.

Är detta möjligt på nyhetsmagasinens scen? Och vad skulle krävas för att göra FOKUS oumbärlig och världsberömd åtminstone i norden? Med eller utan den snygga men konventionella dress man valt.

torsdag, augusti 03, 2006

Bildfragment

Sommarkort 5

Madrid, Toledo. Bilder på väggar berättar en historia. I katedralen i Toledo finns bevarade bilder och nyupptäckta bilder som håller på att renoveras. Vissa är skadade och går inte att återställa helt och hållet. Bilderna talar med senmedeltidens religiösa symbolspråk.

Bildfragment från katedralen i Toledo

Ett hus rivs i centrala Madrid. Under rivningen upptäcker man att huset intill, som var ihopbyggt med rivningshuset, har två jättestora ansikten målade på fasaden. Och man undrar vem, när och varför?

Två ansikten dyker upp på fasaden under rivningen


Snart kulturminne?

Ett ställ med vykort på en affärsvägg i Toledo. Korten med traditionella kulörta motiv, är lätt gulnade, färgerna något urblekta. En kille tar ett kort i handen, plockar fram sin mobil, knäpper en bild och skickar ett MMS. Ett kort av ett vykort! Och vykortsstället är snart historia. Eller kommer det nya vykortet att skapas – en ny form, en ny funktion, en helt ny ide?

tisdag, augusti 01, 2006

Prohibido!

Sommarkort 4

Madrid. Här och var i en park finns gångar att gå på genom gräsmattorna som man inte ska gå på. Så finns det ett ställe med en upptrampad gång, som inte är anlagd, men som genar.

Någon har börjat gå och flera har hängt på, just för att det är mycket bättre och smartare att gå just här.

Det finns platser som är gjorda att användas, som nästan ropar till en, kom hit och gör något smart! Ägaren till ett par igensatta dörrar förstår att det här är en plats som gjord för affischer – en perfekt inramning! Och sätter upp en förbudsskylt, FÖRBJUDET ATT SÄTTA UPP AFFISCHER!


"Prohibido fijar carteles" betyder INTE "Affischera gärna här"

På samma sätt som skylten BETRÄD EJ GRÄSMATTAN stimulerar folk till att gå just där, tänder förbudsskylten om affisch-förbudet en liten lampa: Aha, en perfekt plats!

Är det kanske så att allt nyskapande kräver att man skippar vissa gällande regler och normer? Eftersom allt nytt kräver ett nytt sätt att tänka. Och eftersom regelverk uttrycker en färdig, allmänt känd och kanske förlegad tankemodell.

Jag menar i andra sammanhang än att bara klistra affischer på "fel" ställen – inom vetenskap, konst, utbildning... Gränsöverskridarna hjälper oss att se nya möjligheter, perspektiven vidgas.