onsdag, maj 17, 2006

Frilans eller på arbetsplats, bägge varianterna lockande

Desktop publishingkursen gör nu sin praktikperiod, Lärande i Arbetslivet. På egen hand fixar kursdeltagarna sin arbetsplats inom journalistik, information, reklam eller tryckbranschen. Eller gör ett jobb gentemot en kund på frilansbasis.

Flexibiliteten är stor– det viktigaste är att man gör något man har nytta av. Det kan vara att lära sig om rutiner och arbetsgång hos ett företag. Eller komma mitt in i en produktion och göra ett skarpt jobb. Det kan också vara att möta en kund under en produktionsprocess, alltifrån beställning till leverans av färdigt jobb. Och kanske kompromissa med en kund om ett grafiskt jobb, där kunden har sämre kompetens i färg och form, men ändå är den som bestämmer och måste bli hetl nöjd! Sådant måste man vänja sig vid...

Här är exempel på LiA-jobb som nu pågår. På frilansbasis, broschyr åt Amnesty, profilmaterial åt nystartat heminredningsföretag, logotyp till konsultföretag, material till hemsida för ett klädmärke och en expanding-broschyr för ett stort sommarevenemang åt en riksorganisation.


Lite praktisk erfarenhet på ett tryckeri är guld värd för att få veta mer om tryckoriginal, papper och tryckprocesser. Här Alfaprint i Sundbyberg

Praktik på plats hos olika företag är t ex på en grafisk byrå där man bl a gör bokomslag och producerar digitala läromedel, och jobb på ett företag inom digitalt tryck.

Efter de två veckorna, eller fler för vissa, har man som regel fått en del nya erfarenheter, t ex att man kan mer än man trott. Och samlat på sig en lite tjockare portfolio!

Inga kommentarer: