fredag, april 27, 2007

Idé till magasin för Illustrator-folket



av Camilla Steiner, DTP-kursen


– Jag ville gärna ha med någon av mina illustrationer på framsidan av mitt nya nummer, så det utgick jag ifrån. Som vanligt så har jag ingen idé när jag börjar utan slösar tid på att leka fram något som ser bra ut och sen kommer idén av sig själv. Angelina-illustrationen (Jolie) gjorde jag för att se om jag kan se och behålla kännetecken på en person när hon “tracear”.

– När det gällde layouten tänkte jag så här. Rubrikerna kretsar kring Angelina och pennan visar en riktning. Den pekar från höger (som om man själv höll i den) och från andra sidan håller streckkoden och informationen ihop alltsammans. Jag har också haft en liten upp-och-nervänd triangel-tanke när jag placerade rubrikerna, men det föll kanske bort lite.


– Teckensnitten är Rubrik “Illustrator” : Rusted Plastic 86 pt. Viktiga saker: Impact 30 pt. Rubriker: Audimat 60pt samt 24pt.

– Det blev en framsida på en tidning som inriktar sig på digital konst, illustrationer, tekniker (för föregående) och internet (relaterat till föregående). Jag vet att det finns iallafall en engelsk-språkig tidning om Illustrator, men jag har aldrig läst den. Jag har inte heller letat om det finns något motsvarande svenskt i tidningshyllan. Jag gjorde en tidning jag själv skulle vilja läsa.

– Den skulle kunna innehålla intervjuer med konstnärer och bilder de gjort, steg för steg hur de gick tillväga, tips på hemsidor och bloggar, tekniska nyheter (CS3), inspiration, gå djupt in i svåra ämnen (som nätövertoning) med coola exempel (som de i Wow!-boken), och jämförelser av hård- och mjukvara. Adobe vill säkert vara med och sponsra/ha annonser och tester.

torsdag, april 26, 2007

Nytt rum i NYTT ROM och nya SKÖNA HEM

Ibland ser man konststudenter sitta på museet och kopiera den kända målningen. Ett bra sätt att lära sig teknik och manér. Samma sak gäller för grafisk form, man lär sig, tar till sig designen genom att göra en likadan. A-uppgiften "Nytt nummer" på DP-kursen går ut på just detta. Och visst kan det då vara frestande att skämta lite med förlagan...


Stephan Lombards version av norska inredningsmagasinet NYTT ROM, originalet ligger nederst




Dan Raskler har gjort ett nytt nummer av svenska SKÖNA HEM

måndag, april 23, 2007

Handkolorering av gammalt porträttfoto

En gammal och sliten bild som ska handkoloreras blir ofta bäst om repor och fläckar får finnas kvar. En gammal kolorering bleks ut lite ojämnt – vissa färger tål tidens tand bättre än andra. Dan Raskler på DTP-kursen har strävat efter att lyfta fram de estetiska värdena i en gammal porträttbild


En gammal bild med repor och andra småskador. Dan har valt att behålla skadorna och göra koloreringen fläckvis med penseln för att ge intryck av urblekta färger (klicka bilden för större format). Mattias Karlsson på Moderskeppet.se har en intressant övning i kolorering

–Jag hittade porträttet på nätet, kvinnan i bilden heter/hette Jenny Högbom. Inledningsvis gick jag hårt fram, kolorerade med glädje och skapade resultat som ruinerade allt det vackra med bilden.

–Men efter omtanke blev jag mer försiktig, koncentrerade mig mer på originalet och försökte lyfta fram ljuset, kanske lite för mycket på vissa ställen, men med respekt för bilden. Som exempel finns det fyra olika färger jag har använt i och runt ögonen; blått, rött, svart och brunt i olika valörer.

–I ansiktet och munnen har jag använt olika valörer av rött, inget annat. Frisyren grundas på brunt med inslag av rött och gult.

–Bakgrunden ser smått hafsig ut men det finns en tanke med det, en känsla av att det mesta har bleknat bort utom några färgklickar. Inte riktigt lyckat dock.

–Lassoverktygen lyckades jag inte med så jag använde penseln i olika storlekar samt anpassade ex. opaciteten efter olika delar på bilden.

–Skadorna på bilden lät jag bli, jag tycker de passar bra i sitt sammanhang.

torsdag, april 19, 2007

Två nya magasinidéer

Här kommer två andra idéer till nya magasin för svensk marknad, Hjulaftonskuriren av Camilla Gebart och The Simpsons av Cathrine Berglund på DTP-kursen

Tidningen har ett originellt format, helt kvadratisk. Läsarnas egna berättelser ger en opretentiös närhet och en speciell profil

–Egna idéer är roliga. Tyckte att mitt reportage från tidigare behövde en framsida så givetvis gjorde jag framsidan till Hjulaftonskuriren. Tidningens namn står med typsnittet Harlow Solid Italic i svartvitt.

–Bakgrunden i "loggan" består av två svarta och två vita rutor. I de vita rutorna valde jag att placera två tecknade Impala som jag hittade på internet. Placerat en stor Opel Kapitän som bakgrund och en vit Impala i högra hörnet. Längst ner är det tre bilar där läsarna själva har blivit intervjuade och berättar sin egna historia.

–Har tänkt mig att det är en tidning för alla som älskar bilar. Framförallt Amerikanare och äldre bilmodeller. Raggarkultur och Rockabilly.


Simpsons i serietidningsform finns redan, fast då på engelska som Simpsons Comics. Kanske dags för en svensk version?

–Jag ville göra något som jag inte har sett i tidningshyllorna och jag har aldrig sett en Simpsonstidning.

–Jag trodde inte att den fanns, men efter att ha googlat runt såg jag att den visst fanns så jag antar att det bara
är i USA.

–The Simpsons är en världskänd serie och riktar sig till folk i alla åldrar.
Därför ville jag göra ett omslag med the Simpsons, den skulle sälja eftersom dom är så omtyckta och världskända.

–Fonten hittade jag på Dafont.com som numera har blivit en favoritsida, det finns många bra fonter som är helt gratis!

–Sedan valde jag bara en bild som är fartfylld och typisk the Simpsons. De vita strecken på framsidan ska på något sett förtydliga att det är en serietidning.

torsdag, april 12, 2007

Nya magasin, tre idéer

Nya tidskrifter ploppar ständigt upp, vissa blir kortvariga medan andra lyckas etablera sig. En uppgift i DTP-kursen är att designa en idé till nytt magasin och att göra en färdig framsida. Många starka idéer har visualiserats, och de tre första visas här – fler kommer!


ORIGINAL med en stram och ren design av Tove Martens

– Framsidan till ett helt nytt magasin är riktat till de flesta. Det är väl ett kulturmagasin; design, mode, musik. Jag har hållt det väldigt "rent" för det kändes fräschare så i det här fallet.


KONSTANT av Salla Vartianen profileras mot politisk konst. Gulfiltret mot det svarta, bilden, beskärningen och stjärnan ger attityd

– Jag gjorde en icke pretentiös konst tidning som jag gärna skulle läsa själv :D



NEO, designad av Stephan Lombard, med ett brett allmänbildande innehåll för en bred läsekrets

– NEO, The New Eclectic Observer, skulle vara för den moderna jämställda människan som är lagom intresserad av kultur, konst, musik, mat, sport, politik osv. Idén är att det skulle behövas en tidning som inte är specialiserad i en bransch utan erbjuder en uppdatering i alla områden. Bilden på omslaget är från en strand i Barcelona och är bearbetad i Photoshop.
(Precis efter jag blev färdig med uppgiften såg jag i Cap & Design att det redan finns en tidning som heter NEO. Men den verkar inte alls ha samma koncept så jag tyckte inte att jag behövde byta namn.)

tisdag, april 03, 2007

Framtidstema – en gång till!

Det finns lika många grafiska lösningar som det finns formgivare! Uppgiften är densamma: Skapa en framsida till broschyren FRAMTIDER? Ett dskussionematerial som riktas mot gymansieungdomar. Här är fyra helt olika lösningar. Och vilken som är allra bäst vet man egentligen inte förrän man ser vad som kanske hamnar oläst i papperskorgen eller leder till nyfiket bläddrande.

Camilla Gebart ställer Fredrik Reinfeldt mot Elvis Presley. Elvis med ögonkontakt och nästan huvudet högre äger scenen, medan Reinfeldt kommer och hälsar på. Det är en tolkning, det finns andra. Framförallt lämnar Camilla frågan fri: Vad menas egentligen? Hur ska jag tolka det här? Sådana frågor kan skapa nyfikenhet på innehållet för att hitta den kod som borde finnas. Man läser innehållet och därmed har framsidan fullgjort en viktig uppgift. Och så är den ju faktiskt rätt så kul!

Stephan Lombard har valt ett annat spår, med ett symbolspråk som närmar sig surrealismen. Bildelementen är tydliga och tar fasta på klimathoten – översvämningar och ökenutbredning. Bilden har stort djupperspektiv som på ett smart sätt förlängts bakåt, ut i rummet, genom två backspeglar som visar odlade, bördiga åkrar i den värld vi håller på att lämna bakom oss. Och som framtidbarnet i fonden blickar rakt in i. – Framtidsbarn, minns vad du ser och återskapa det som fanns!

Malin Roca Ahlgren har valt en bebis-bild, barnet med livet framför sig. Och den värld som väntar ligger sammanfattad i ord spridda över bebis-bilden, ord om både hot och möjligheter. Gråskala mot blått. En ren, enkel och just därför, effektiv idé!

Salla Vartiainen binder med sin bild ihop en lång tidsepok, från George Washington, via Adolf Hitler till titeln 'FRAMTIDER?' George och Adolf tävlar mot varann i ett biljardspel där bollarna är jordglobar. De leker med världen, och även om bara en kan vinna, delar de spelets regler. En bild om makt och cynism. Slagkraftig som en politisk affisch.