onsdag, november 22, 2006

Orientexpressen, ett magasin vänt mot öst

Orientexpressen. Mystik. Österlandet. Det romantiska resandet till det främmande och annorlunda. Orientexpressen var järnvägslinjen som från slutet av 1800-talet band samman Paris och Konstantinopel, nuvarande Istanbul. Den här tåglinjen har alltid eldat på europeers drömmar och föreställningar om Österlandet.

Men nu är det slut sedan några år. De sista resterna av linjen var igång ända fram till 2001. Ungefär då växte begreppet 'etniskt mode' fram. Resande och större kulturell och etnisk mångfald skapar nya behov.

Kanske är det dags för ett magasin, utan koloniala glasögon, som handlar just om det som många av oss europeer längtar efter: mystik, kryddor, mättade kulörta färger, tunga tyger och en annan, mindre inrutad livstil. Lena Nilsson, som just nu går DTP-kursen, skissar på ett magasin med den profilen. Och namnet är givet – Orientexpressen. Så här berättar Lena:

–Just detta nummer jag gjort har temat "Orientalisk dans" men innehållet i tidningen är allt som kan kopplas till orienten; resmål, teprovning, heminredning mm. Målgruppen: alla som är intresserade och känner sig lockade av mystiska fjärran östern.

Framsidan till temanumret om 'Orientalisk dans'

Vi skulle ju även komplettera med ett eller ett par uppslag, jag hann bara göra ett och det blev utifrån tidningens tema, ett reportage om orientalisk dans och olika dansstilar.

Uppslag om danstemat

Färgskalan går i olika jord och brända toner, lugna färger som står i kontrast till det som många förknippar med orientalisk dans - eld, rörelse och intensitet.

Tanken och ambitionen var att även göra ett uppslag på inredningstemat och det hade gått i skalan rosa, rött, vinrött och tegel, men tiden ville inte räcka till, tyvärr.

Inga kommentarer: