onsdag, november 08, 2006

"Don't look like a pig!"

Ett säkert kort i grafisk design är att jobba med symmetri i botten, man ordnar innehållet symmetriskt efter en axel, uppifrån och ned. Och man centrerar texten. Tidningarnas helsidesannonser, bio- och konsertaffischer är ofta gjorda så. Men förstås finns det fallgropar...

Det kan bli statiskt och tråkigt, utan liv och spänning. När bild och text ligger stabilt, fast och stilla finns ingen röst som ropar, ingen som vill något. Och man lämnas oberörd, kanske med en gäspning.

Många företag har viktiga profilvärden i att framstå som stabila, pålitliga och det enda som finns kvar efter de värsta av stormar. Banker och försäkringsbolag kan tycka att detta är intressant. Det kan vara fråga om klass, om de oberörda människor som alltid seglar i vackert väder på sina egna priviligerade vatten. Den symmetriska formen kan skänka elegans och en känsla av bestående värden.

Bilden av Paul Klee trycktes som vykort till Bauhaus-uställningen i Weimar 1923

Men symmetri kan också bli oerhört spännande. Då är det ofta den exakta symmetrin som bryts. Man behåller den symmetriska grunden, men ruckar på stabiliteten. Ungefär som kyrkorgelstämmaren som medvetet stämmer lite falskt för att ge orgeln eget liv.

Man kan lyfta upp designens tyngdpunkt eller rubba exaktheten som Paul Klee gjort i den här bilden.

I DTP-kursen finns uppgiften att ta fram en affisch för en tandvårdskampanj. Ungdomar över 18 år har inte fri tandvård, det blir dyrt om man inte har inkomster. Och det kan bli väldigt dåliga tänder. Därav den fiktiva kampanjen.

Agneta Landqvist valde en strikt symmetrisk form till sin idé. Och gav affischen liv, charm och utstrålning tack vare ett lyckat bildmontage. Ett annat sätt att ge liv åt en hårt strukturerad symmetri är just en bild med ett starkt uttryck, som här.


– Eftersom målgruppen var ungdomar, ville jag ha en stark bild, skrämmande men ändå rolig. Bilden består av två bilder en leende gris och munnen från en person med tandläkarskräck. Texten gav sig självt med tanke på bilden, säger Agneta.

Inga kommentarer: