torsdag, juli 20, 2006

Vykort forever

Det finns roliga böcker om gamla vykort, t ex Tråkiga vykort och Kitschiga vykort (finns bl a hos AdLibris). Vykort som inte är urgamla, men ändå för gamla för att kännas fräscha, kan vara spännande.

Jag ska köpa ett frysskåp i Valdemarsvik, för värmen har sänkt det gamla, och affären visar sig vara en kombinerad vitvaru- och begagnat/antik-affär med en labyrint av en massa rum. Och där står ett par kartonger med just härligt halvgamla vykort.


"Dalarna. Rättvik. Utsikt över Siljan från Vidablick" Så lyder den distinkta baksidestexten. Kortet är taget av Giovanni Trimboli som är märkligt anonym, men som tyckts ha rest runt hela Sverige med sin kamera under 60- och 70-talen.

Vissa kort är tråkiga, vissa är kitschiga. Och vissa känner man bara för. Kanske för bildbeskärningen, som i Siljan-kortet. Där idén kan vara att människorna med kapade ben i förgrunden, finns där bara för att verkligen intyga att utsikten är otroligt hänförande. Eller kanske det nostalgiska minnet av de fantastiska, fjädrande stolarna som då fanns överallt för en billig peng, men som nu kostar hur mycket som helst hos Grythyttan.

Det lustiga kortet med "...Varma hälsningar från Norrköpingstrakten" visar ett strandmotiv uppbyggt med blå figurer, en kvinna i hatt, en flicka med långa flätor och en katt i sjömansmössa. Man skymtar en badboll, en picknick-korg och ett parasoll. Bakgrunden är en målad kuliss. Jag viker upp kortet och finner ännu en text:

Solen, naturen och vattnet gör att
man blir god och glad

Soliga semesterhälsningar

Jag kan bara instämma. Livet hade sin ljusa sidor även på 60-talet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

allt gott kommer från norrköping!

Anonym sa...

ja, och hela trakten, eller hur!?