söndag, juli 16, 2006

Vad är annons och vad är artikel?

Det förekommer att tidningar får gratis och färdigskrivna artiklar levererade från olika företag, t ex om en ny bilmodell. Och att tidningen publicerar artikeln som ett vanligt redaktionellt material. Detta är inte bra, det förstör förtroendet för tidningen och för nyhetsförmedling i allmänhet.Journalistiskt material ska man kunna lita på. Ett reportage ska inte vara vinklat genom att journalisten t ex mutats av olika intressen.



Vad är annons och vad är insändare? Här ser det vid första anblicken ut som om annonsen för Ringen hänger ihop med texten intill. Skärpning Södermalmsnytt!

Det är viktigt för journalistiken att vi, som tidningsläsare, kan lita på dess oberoende från påverkan av olika affärsintressen. Därför brukar man vara noga med att grafiskt skilja ut annonser från redaktionellt material. T ex genom att rama in annonser, lägga dem på färgtonsplattor eller på annat sätt separera dem, så att man vet om man läser en vanlig artikel eller en annons.

Layoutare och formgivare måste också vara stenhårda på att skilja betalda annonser från vanliga artiklar i den grafiska presentationen.

Inga kommentarer: