söndag, juli 09, 2006

Att se det man vill se


Sommarkort 1


Ystad. Stranden nere vid Jaktpaviljongen är fylld av folk. Termometern visar på trettio plus. I skuggan under en tall spanar jag ut över vattnet. Det är så blått och klart att man ser den gulbruna sandbottnen tecknas i snabba penseldrag avbrutna av mörka sjok av blåstång och stenar. Folk badar, plaskar, simmar. En idyllisk sommarbild – innan perspektivet vänder och jag ser något helt annat!

Det gula som ser ut som en sandbotten i kristallklart vatten flyttar sig och kommer allt närmre land. Det följer vågornas rörelser och verkar flyta, inte ligga som en fast botten. Det är algblomning, ingen sandbotten!

Min första tanke är: Varför låter den där morfarn treåringen skutta runt med huvuvdet under vattnet just där algsoppan finns! Vet han inte?

Dagen efter utlyste Ystad kommun badförbud vid en här fullproppade stranden.

Den andra tanken är den lite vidare, blicken över horisonten och vetskapen att det är likadant i stora delar av Östersjön. Havet är sjukt. Politikerna måste samarbeta för att bota!



Den tredje tanken är högst personlig: Hur något man ser visar sig vara något helt annat än man trott från början. Samma förvandlingsnummer som finns i bilder av M C Escher.

Inga kommentarer: