Det så vanliga teckensnittet Times New Roman skapades 1931. Men teckenkaraktärerna har mycket gamla anor, och räknas in i storfamiljen Antikva. Och Antikvan kom till under 1300- och 1400-talen. Varifrån kom då idén till Antikvan? Jo, från den romerska kulturepoken.
Rester av grekiska och romerska tempel, teatrar och andra byggnader finns bevarade på många platser. I Libanon finns staden Baalbeck som är så otroligt rik på fornlämningar att den finns med på FN:s världsarvslista.
De romerska skrivtecknen är förebilder för våra moderna, upprättstående teckensnitt
Under tidernas lopp har folk ristat in sina namn och annat klotter. Världsarvet lever!
Under tidernas lopp har folk ristat in sina namn och annat klotter. Världsarvet lever!
Att vandra runt i Baalbeck är som en hänryckande resa genom historien. Under århundradens och årtusendens gång har byggnader rasat, förstörts och byggts om för nya användningar och i nya stilar och med annan teknik. Romerskt blandas med bl a grekiskt och bysantinskt.
Här och var finns tecken och klotter från 1800-talet, blandat med de gamla romerska bokstäverna som var förebild för Antikvan och för det moderna Times New Roman.
Det är otroligt att dessa gamla skrivtecken var så fulländade och klara att de fortfarande håller måttet. Och är svåra att överträffa estetiskt!
Baalbeck bombades av israeliskt flyg för några dagar sedan, i jakten på militanta Hizbollah-anhängare. Precisionen har hittills inte imponerat, hundratals civila har dödats, och mängder av bostadshus ligger i ruiner.
Hur det gått med världsarvet Baalbeck lär vi snart få veta. Förhoppningsvis klarar det bomberna och kan fortsätta att vara en inspiration och kunskapskälla för nya generationer.