tisdag, juni 06, 2006

Svenska flaggan bland alla andra

Den svenska flaggan, designad runt det skandinaviska korset, har sitt ursprung i Dannebrogen, den danska flaggan som är en av världens äldsta. Enligt myten "föll den från himlen", alltså en bokstavlig skänk från ovan, under ett fältslag år 1219.

Korsflaggan var från början helt kvadratisk, men gjordes så småningom lite rektangulär med asymmetriskt kors. Från början var korset i flaggan en helt kristen symbol och är förmodligen ett arv från korsriddartiden.

Den svenska flaggans färger har ett militärt ursprung – det gula och det blå fanns i svenska vapenrockar redan på 1300-talet. Flaggors färger har ofta en symbolisk betydelse där varje färg representerar något som är nationellt utmärkande, t ex rött för befrielsekriget och grönt för natur, jordbruk, växande och välstånd.

Man kan dela upp nationers och provinsers flaggor utifrån grunddesign. Skandinaviska korsflaggor, bandflaggor som tricolorer (revolutionsflaggor), flaggor med stiliserade naturtyper som berg, hav och skog är några exempel.


Det här är inte bara svenska hockeylagets symboler
Flaggan är från provinsen Munster i Irland

Nationsflaggor är ofta starka symboler. Flaggbränning och annan misshandel av flaggor upplevs av de flesta som en mycket kränkande handling, inte bara mot nationen utan även mot personliga värderingar.

Symboler i färg och form fångar upp och bär människors identitet och känsla av samhörighet med en större grupp, att dela samma värden. Från flaggan är inte steget långt till reklampelaren som signalerar olika livsstilsideal. Den grafiska formens möjligheter att påverka, att väcka känslor, är alltid outtömligt stor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande!
Mycket bra och intressant blog. Jag ska fortsätta följa den.