måndag, juni 19, 2006

Sverige har allt i sommar!



Åter ett bidrag till uppgiften "Semestra i Sverige!" – en affischkampanj för att få svenskarna att resa runt i landet istället för att sticka utomlands. Här en rikt ornamenterad, lite dubbeltydig bild skapad av Malin Stenströmer

tisdag, juni 13, 2006

"Det har varit kul att visa vad man kan..."

– några röster om kursens praktikperiod

Praktiken på två veckor, eller Lärande i Arbetslivet, slutade för ett par veckor sedan. Det är en viktig del i kursen. Man kan antingen praktisera på t ex en grafisk byrå, en tidning eller hos en illustratör eller i någon organisation. Eller också jobba som frilans gentemot en kund. Här är några röster om hur det gick, de första fyra jobbade på frilans-basis.

“Jag är nöjd med mitt jobb. Enda svårigheten jag har upplevt har varit kommunikationen med min uppdragsgivare. (Ibland är det svårt att förstå exakt vad folk menar, särskilt över telefon och mail.)”

“Det som är det mest lärorika är att jag måste ta hänsyn till "verkligheten", dvs möjligheterna att foldern trycks och dess mottagande bland medlemmarna i föreningen. LiA har lärt mig jättemycket, mycket tack vare att jag känner en extra press att prestera när jag vet att många kommer att ha kommentarer på slutresultatet.”

“Tydlighet i kommunikationen gentemot kund har visat sig vara jätteviktigt. Jag skulle nästan vilja påstå att det skulle vara bra att i början av ett jobb utforma någon sorts kravspecifikation. Att kund påstår sig ha bilder av god kvalitet är inte alltid fallet. Ofta kan det bero på kunskapsbrist, så var det i mitt fall. Jag hade gärna velat sköta kontakten med tryckeriet under mitt arbete, men kund ville sköta det själv och det måste man självklart respektera, men för att jobbet skulle bli riktigt bra hade nog en kontakt med tryckeri varit bra. Jag tycker att det här har varit ett jättebra moment i kursen, det blev ett skarpt läge och även fast jag kanske inte nådde ända fram så var det lärorikt att bli satt på prov.”

“Det har varit kul att visa vad man kan göra för andra och jag känner verkligen att jag kan mycket mera nu och tycker att det är kul. Men jag önskar att jag att gjort mitt lia arbete på en arbetsplats. Och verkligen praktiserat med dom som jobbar med det, och fått råd och tips. Men det är svårt att få ledigt från jobbet och pengarna måste in. Men jag har ändå känt att jag har gjort något bra.”

Och till sist en röst om praktiken på ett läromedelsförlag...

“Jag tycker det har varit jätteroligt och väldigt lärorikt. Jag har verkligen fått se hur det kan fungera på en arbetsplats. Förlaget skulle ge ut läroböcker för gymnasiet där jag fick vara med i framställningen av bokomslagen. De gör också en bok i grafisk kommunikation, som senare ska ges ut, där jag fick göra ett par illustrationer eller bildexempel i bl a photoshop och indesign (som ska visas i boken). Även fått se och lärt mig om 3D, hur bilder skapas i Cinema 4D till tryckfärdiga original. Tagit del i framtagandet av ett profilprogram till ett industriföretag, och lite andra saker. Fick också med mig ett intyg från förlaget, så det känns jätteroligt!”

torsdag, juni 08, 2006

Yttrandefrihet, se temajobben!


Under våren har Yttrandefrihet varit gemensamt tema på MKFC-Stockholms Folkhögskola. På DTP-kursen var uppgiften att gestalta temat till något slags produkt, som kan ha syftet att informera, beskriva, diskutera eller att ifrågasätta.

Ta en titt på DTP:s temajobb!

onsdag, juni 07, 2006

Distanskurs i Desktop publishing och grafisk design

Några få platser kvar!

Kursen är helt på distans, på heltid och ger csn-stöd. Du ska ha tillgång till programvarorna InDesign, Photoshop och Illustrator, och du ska ha internet-uppkoppling. Enda kostnad är 700 kr avgift för lärplattformen Edulink och knappt 1000 kr för kurslitteraturen. Ansök via hemsidan www.mkfc.se

Mer info om kursen

Du kan även maila mig direkt, olle@mkfc.se

tisdag, juni 06, 2006

Turista i Sverige!

Svensk turistnäring vill få fler svenskar att turista hemma i Sverige istället för att åka utomlands. Uppgiften i DTP-kursen vara att skissa på en kampanj för annonspelare. Temat ska gå att variera och passa olika delar av landet. Och här är ett av förslagen, skapat av Sanna Rogström.


"Gör som Robban åk till Gotland, bland Raukar och mur mötte han sitt livs kärlek. Om du inte åker till Gotland kan du alltid möta kärleken bland is och midnattssol i vårt vackra Norrland. På Öland har jag hört det vara otroligt mysigt. Det finns stora möjligheter. Möt kärleken Summer 2006 i Sverige!"

"Detta är en affish med en ung målgrupp som vill ha kul, härligt och vara sociala. Det skulle kunna vara en i en serie där man byter ut bakgrundsmotivet och Gotland mot tex Halmstad, Åre etc. Man skulle kunna samarbeta med någon organisation så man förstärker avsändaren. Eller tex locka med att vinna en semsterbil till Gotland, vinna en semesterbil till Halmstad etc."

Sanna, som nu går DTP-kursen, jobbar med två företag inom kommuniktion, grafisk profilering och marknadsplanering, Världsänglar och Rogströms Grafiska.

Svenska flaggan bland alla andra

Den svenska flaggan, designad runt det skandinaviska korset, har sitt ursprung i Dannebrogen, den danska flaggan som är en av världens äldsta. Enligt myten "föll den från himlen", alltså en bokstavlig skänk från ovan, under ett fältslag år 1219.

Korsflaggan var från början helt kvadratisk, men gjordes så småningom lite rektangulär med asymmetriskt kors. Från början var korset i flaggan en helt kristen symbol och är förmodligen ett arv från korsriddartiden.

Den svenska flaggans färger har ett militärt ursprung – det gula och det blå fanns i svenska vapenrockar redan på 1300-talet. Flaggors färger har ofta en symbolisk betydelse där varje färg representerar något som är nationellt utmärkande, t ex rött för befrielsekriget och grönt för natur, jordbruk, växande och välstånd.

Man kan dela upp nationers och provinsers flaggor utifrån grunddesign. Skandinaviska korsflaggor, bandflaggor som tricolorer (revolutionsflaggor), flaggor med stiliserade naturtyper som berg, hav och skog är några exempel.


Det här är inte bara svenska hockeylagets symboler
Flaggan är från provinsen Munster i Irland

Nationsflaggor är ofta starka symboler. Flaggbränning och annan misshandel av flaggor upplevs av de flesta som en mycket kränkande handling, inte bara mot nationen utan även mot personliga värderingar.

Symboler i färg och form fångar upp och bär människors identitet och känsla av samhörighet med en större grupp, att dela samma värden. Från flaggan är inte steget långt till reklampelaren som signalerar olika livsstilsideal. Den grafiska formens möjligheter att påverka, att väcka känslor, är alltid outtömligt stor.