tisdag, april 25, 2006

Den blå klassiska bliw-bubblan, den röda designad av 10-gruppen och den svarta och senaste med designen "Lödder" skapad av Peder Bergstrand

Bliw-bubblan lyfter i nordisk designtävling!

Den första flytande tvål som fanns i Sverige var Bliw som lanserades redan 1968. Förpackningen var den karakteristiska "bubblan", en droppformad behållare med pip i spetsen där man klämde ut tvålen. Sedan har marknaden översvämmats av olika stående tvålflaskor i pumpmodell, ofta med refill.

70-talstvålen Bliw kom definitivt i bakvattnet, framförallt under 90-talet. Den kändes på något vis antik, klumpig och kladdig. Den ganska transparenta ljusblå, rosa eller gula ville lyfta fram värden som "nordisk, mjuk, naturlig". Den ljusa, skira sommarnatten, den friska luften, det naturnära livet.

Men kanske blev den bleka färgen mera trist än naturlig och helt enkelt tråkig. Så var det i alla fall för min del. Och bliw-bubblan försvann. Utom en enda som legat flera år i min ateljé och liksom aldrig velat ta slut.

När nu de nydesignade bubblorna dyker upp blir jag paff över hur mycket intrycket förändras tack vare en genomgripande ny grafisk design. Okej, formen på bubblan har justerats något. Den spetsiga pipen har blivit trubbigare, och hela flaskan är lite rundare och bulligare. Lite som ett mysdjur, den är skön att hålla i och lätt att gilla.

Transparensen är borta och nu är det heltäckande färgsättning i vitt, rött och svart som gäller. Den här roliga krabaten är inte gjord för att blygt smälta in i kaklet, den ska synas och den ska vara med!

Och i ljuset av alla funktionella men oftast fula pumpflaskor, inser jag hur genial och färdig bliw-flaskan nu är.

Varifrån kommer då designen? Från 10-gruppen och den allra senaste är skapad av designern Peder Bergstrand. Man genomför varje år en nordisk designtävling för bubblans utseende. Tävlingen vänder sig framförallt till konst- och designstuderande och bidragen bedöms utifrån "kreativ nivå, hur väl designen passar Bliws varumärke samt bedömd marknadspotential".

Inga kommentarer: