onsdag, mars 08, 2006





Utfallande bilder – vad är det och hur gör man?

Vissa bilder kallas utfallande. Det är bilder som går ända ut till papprets kant åt ett eller flera håll. Bilden ovan är utfallande uppåt, men inte till höger och inte nedåt.

När man trycker tidningen är pappret man trycker på alltid större än själva tidningens format. Därför beskär man efter trycket till rätt format.

En utfallande bild går ända ut till papperskanten åt ett eller flera håll
Om vi nu tänker oss en bild som ska vara utfallande, måste man ju beskära exakt på en tiondels mm för att undvika att få en vit skarv, eller glipa, alldeles där bilden slutar. Och en så exakt passning kan vara svår att göra.

Lösningen ligger i hur man fixar originalet. Och man gör så här:

Bilden ovan monterar man in i InDesign så att den går 2-3 mm utanför papperskanten upptill (dokumentmarkeringen på skärmen). På så sätt får tryckeriet en liten marginal, och risken för fel elimineras.

Hur många mm utfall bilden ska ha varierar något för olika tryckerier. Det är alltså bäst att fråga tryckeriet ifråga när man startar originalproduktionen.

2 kommentarer:

Mattias Wirf sa...

Trevligt. Var en artikel i Internet World om att det är inne med utfallande bilder på Internet. Definitionen blir lite svårare eftersom man inte har pappersytans gränser dock.

Cool blogg, jättebra idé tycker jag. Snyggt.

Maison Rouquette sa...

Jo, det blir ofta snyggt, särskilt när motivet är storslaget - som himmel eller hav, och bilden liksom öppnas upp. Och så finns det ju bilder som mår bäst av en snygg inramning.
Och tack kommentaren, jag hoppas det blir fler!