fredag, februari 29, 2008

Bokrea i alla ära...


Bokrea i all ära, men dagens bokomslag ser väldigt likformiga ut. Det är ett författarnamn som täcker hela sidan, gärna satt i ett kraftigt typsnitt utan seriffer. Det finns alternativ. Bättre sådana. Kanske är det några av dessa omslag du ser i bokhandeln/-rean nästa år?
(Tips! Klicka på bilden för att se en större version)

torsdag, februari 28, 2008

Toulouse-Lautrec, pionjär inom bildreklamen

Finns det något mer uttjatat än Toulouse-Lautrecs bensprattlande varitédamer? Kanske inte. Men om man mentalt försöker resa tillbaks till den tid de kom till blir bilden en annan. Toulouse-Lautrec är en av pionjärerna inom reklambild i stort format

Art posters, konstnärliga reklamaffischer, började tillverkas i Frankrike under sent 1800-tal. Först ut var Cherét och Bonnard, sen kom den mer kände Toulouse-Lautrec hack i häl.

Nationalmuseum i Stockholm visas nu 200 verk, både affischer och målningar av Toulouse-Lautrec. Affischerna gör reklam för olika varitéer i Paris, men också nyutgivna böcker. Ett och annat bokomslag finns också med.

Affischerna är snabbt tecknade med svart tusch, färgerna är täckande, ofta olivgrönt eller vallmorött. Linjerna kan se slarviga eller valhänta ut, och det ger bilderna en känsla av att vara snabbt uppritade. Jag tror det stärkte kraften och aktualiteten i budskapet: Skynda på, köp biljett nu!

Intressant att se affischerna tillsammans med hans målningar. Och jag kan undra vad han gillade bäst: att måla ett porträtt inne i den stilla ateljén, eller att snabbt fixa en affisch? Att möta den stillsamt begrundande galleripubliken, eller att fånga uppmärksamheten med en affisch ute i gatuvimlet?

Toulouse-Lautrec kom att stå för en genre med många efterföljare. Utställningen visar också några svenska exempel på ölreklam. Och där har Toulouse-Lautrecs snabba, levande linjer lite grann fastnat i upprepningsmanér – så som det ofta blir när man apar efter en viss stil.

Art poster står för att föra in något unikt eget i utformningen av reklambilden. Den förmågan är lika viktig idag, för det är så man förnyar det visuella språket.

Vakna upp som ett nyfött barn och besök utställningen om du har möjlighet! Kanske får du något med dig hem som du har nytta av.

Nationalmuseum, Stockholm, 21 februari – 25 maj

fredag, februari 15, 2008

Warhol, gränsöverskridande designer

– Konst är business och business är bästa konsten, är ett av alla citat från Andy Warhol som fortfarande, precis som många av hans produktioner, är lika levande nu som någonsin tidigare.

Moderna Museet i Stockholm pågår just nu en stor Warhol-utställning. Den fokuserar på hans filmproduktioner, alltifrån den kommersiellt mest lyckade CHELSEA GIRLS till åttatimmarsfilmen EMPIRE, som från stativstående kamera visar fasaden på Empire State Buildning. Från morgon, via middag till eftermiddag. Det enda som "händer" är att dagsljuset förändras.

Andy Warhol, självporträtt

Warhol är så mycket mer än Monroe-bilderna, soppburken och Brillo-paketet. Han utbildade sig till grafisk designer. Blev framgångsrik. Byggde sitt eget varumärke till stor del utifrån sitt eget ansikte.

– Konst är yta, inget annat, säger Warhol.

– När man talar om yta förväntar man sig att något ska finnas under eller bakom ytan. Men Warhol menade att det finns inget bakom eller under, det är ytan som ÄR, säger Eva Meyer-Hermann som är curator för utställningen. Och ytan blir som en spegel av en själv, som betraktare.

Jag gillar Warhol som gränsöverskridare: Han började som grafisk designer och blev sedan konstnär. Men i sitt konstnärskap fortsätter han att vara designer. Han intresserar sig för betraktaren av bilden, han bryr sig om bildens röst och att den ska nå betraktaren.

Jag tänker på reklambilder som förmedlar livsstilar, som ska fungera som en spegling av oss själva – där "spegeln" vill få mig att tro att jag är elit och har råd med allt. Poängen är att bilden lyckas tala till mig, att den berör mig emotionellt eller med värderingar. Att den magiska spegeln funkar.

Jag önskar fler överskridanden, flera nya Warhols.

Moderna Museet, Stockholm, 9 februari–4 maj

onsdag, februari 13, 2008

Seminarium för bättre bilder


Ett bra tillfälle att lära sig mer om bildbehandling erbjuder CAP&DESIGN nästa vecka i Stockholm. Kända namn som fotografen Björn Dawidsson (mer känd som Dawid), färgkonsulten Jan Suhr och bildgurun Mattias Karlsson deltar och garanterar en spännande dag.

Onsdag 20 februari, 13-18, Berns, Berzeli Park, Stockholm, kostnad 500 kr för prenumeranter och 750 kr för andra (moms tillkommer

Här finns mer info

lördag, februari 02, 2008

Bryr du dig om språk?

Många som jobbar med grafisk form använder också egna bilder och producerar egen text. Språkanvändning blir intressant. Typografering är bl a ett sätt att betona, framhäva viktiga delar, och kunskap om textinnehåll är viktig. Alltså läge att lära mer om språk!

SPRÅKtidningen tar upp språkrelaterat material på ett lättillgängligt och intressant sätt. Och inte bara om svenska, i senaste numret finns bl a tio sidor om kinesiska

Heter det Mumbai eller Bombay? I tidskriften Språk får man svar på detta och mycket annat. Här kan man läsa om det nya bruket att lägga till "-ish", som i softisch och hemlisch. Intressanta reportage om rikskinesiskan och afrikaans, som talas i Sydafrika och har starkt släktskap med holländska finns också.

I artikeln om nyord, alltså nya ord i svenskan, får man bl a lära sig att ordet wiki ursprungligen kommer från hawaianskan och betyder snabb. Fredrik Lindström beskriver hur man klarade sig utan ett ord för familj i fornsvenskan. Och så en läsvärd artikel om hur nerbantningen av antalet korrekturläsare i pressen ger upphov till flera språkfel och förstås missnöjda läsare. Plus mycket annat.

Gillar man språkfrågor är det här en bra och intressant tidning. Och som grafisk produkt är den skön att hålla i. Den är mer läsvänlig än grafiskt banbrytande och det kan ibland vara en fördel – särskilt när innehållet är så bra. 69 pix kostar den, det är den värd.